Održana druga runda pregovora o viznim olakšicama i o readmisiji

19. januar 2007. |

Beograd, 18. januar 2007- U Beogradu je danasodržana druga tehnička runda pregovora između Srbije i Evropske komisije o zaključenju Sporazuma o viznim olakšicama i Jedinstvenog sporazuma o redmisiji.

Ovim pregovorima prethodila je Odluka Saveta EU od 13. novembra 2006, kojom je Evropska komisija ovlašćena da pregovara o zaključenju Sporazuma o viznim olakšicama i Jedinstvenom sporazumu o readmisiji sa državama Zapadnog Balkana. Pregovori sa svim državama regiona zvanično su počeli 30. novembra 2006. godine u Briselu, a sa Srbijom o jednom sporazumu 1. decembra a o drugom, 4. decembra 2006. godine.

Obe strane su istakle da je tokom današnjih pregovora postignut značajan napredak, kao i saglasnost oko najvažnijih delova sporazuma. Određeni, manji broj nerešenih pitanja razmotriće se tokom treće i verovatno poslednje runde pregovora između Evropske komisije i Srbije, koja je planirana za početak marta ove godine.

Cilj ovih sporazuma je da se građanima Zapadnog Balkana olakša procedura izdavanja viza za kraći boravak, dok bi se istovremeno u tim zemljama unapredila borba protiv ilegalnih migracija.

Pregovori obuhvataju pitanja kao što su troškovi viza, izdavanje viza za više ulazaka, skraćenje vremena trajanja procedure za izdavanje viza, kao i pojednostavljenje zahtevane dokumentacije. U oblasti readmisije, cilj pregovora je da se ustanove uzajamne obaveze i procedure koje su neophodne kako bi se organizovao povratak ljudi koji nezakonito borave na teritorijama država potpisnica Sporazuma.

Evropska unija naglašava da ima za cilj da sporazume sa Srbijom i drugim državama Zapadnog Balkana zaključi na vreme kako bi bili ratifikovani i stupili na snagu do kraja 2007. godine. Pregovori između EU i Srbije o ovim pitanjima nastaviće se prema planiranom rasporedu.