J. Joksimović i Pinter: Ubrzati evropske integracije Srbije i regiona

27. januar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Pinter: Ubrzati evropske integracije Srbije i regiona

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su o planovima Srbije u nastavku evropskih integracija, saradnji dve države u tom procesu, stavovima Višegradske grupe o procesu pristupanja, situaciji u regionu i EU i drugim temama.

Ministar je zahvalila Mađarskoj na konkretnoj pomoći i podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu. Posebno je, u tom smislu, izdvojila stav ministra inostranih poslova i spoljne trgovine Petera Sijarta da bi sva pregovaračka poglavlja sa Srbijom trebalo što pre otvoriti i da bi evropske integracije Srbije trebalo ubrzati. To je posebno važno zbog činjenice da takva podrška dolazi iz nama susedne i veoma važne članice EU i zbog toga što Srbija dosledno sprovodi plan o zaštiti i promociji prava nacionalnih manjina.

Takođe, Jadranka Joksimović ukazala je i na važnost političke i tehničke podrške koju evropskim integracijama Srbije pružaju i države Višegradske grupe – čiji je Mađarska član, jer se radi o zemljama koje afirmišu politiku proširenja i čije iskustvo može značajno da doprinese kvalitetu našeg procesa pristupanja.

Ministar je ukazala na važne efekte dosadašnje prekogranične saradnje Srbija – Mađarska, finansirane iz fondova Evropske Unije, u okviru koje su institucije iz pograničnih oblasti realizovale brojne projekte od važnosti za lokalnu zajednicu i regionalni razvoj.

Sagovornici su se složili da bi kredibilna politika proširenja EU trebalo da omogući veća sredstva za razvoj programa IPA 3 za perspektivu 2021 – 2027, kao i za WBIF tj. finansijskog okvira za Zapadni Balkan, kao i da se otvori prostor za dodatne investicije u pogledu prioriteta održivog razvoja i Zelenog dogovora za region.

Ministar je ponovila da je Srbija posvećena sprovođenju procesa evropskih integracija i reformi, navela je da 54 procenta građana Srbije podržava članstvo u EU, a 73 procenata reforme. Rekla je i da imamo pet potpuno pripremljenih pregovaračkih pozicija i da očekujemo da do kraja juna tj. do kraja predsedavanja Hrvatske Savetom EU otvorimo neka od njih. Ona očekuje da će nova Evropska komisija posebnu pažnju posvetiti ubrzanju evropskih integracija Srbije i regiona. Navela je i da se posebnom pažnjom pratimo debate o budućnosti EU kao i predloge u vezi sa novom metodologijom proširenja.

Ambasador Pinter potvrdio je da će Mađarska, kao i do sada, nastaviti da podržava naše evropske integracije i da će biti posvećen i pouzdan partner Srbije u procesu evropskih integracija. Istakao je da reforme koje se sprovode daju rezultate i da bi trebalo da budu nastavljene. Naglasio je da je Srbija primer poštovanja prava nacionalnih manjina i da bi i druge države trebalo da slede te principe. Konstatovao je i da se Srbija pokazala kao značajan činilac regionalne stabilnosti i pouzdan partner EU.

Joksimović i Pinter ocenili su da odnosi dve države nikada nisu bili bolji, da ne postoje otvorena pitanja i da postoji obostrana želja za njihovim jačanjem.

Izvor: Tanjug