Rumunija i Bugarska u Evropskoj uniji, Slovenija i u evrozoni

09. januar 2007. |

Bukurešt, Sofija,Ljubljana,1. januar 2007 - Rumunija i Bugarska su 1. januara 2007. zvanično postale članice Evropske unije čime jezavršen peti krug proširenja Unije. Bugarska i Rumunija započele su pristupne pregovore 2000. godine, ali su zbog nespremnosti u oblasti politike i privede propustile da sa prethodnih 10 zemalja u maju 2004. godine uđu u EU.

Pristupanjem ove dve istočnoevropske zemlje stanovništvo Unije naraslo je za 30 miliona stanovnika, s 463 na 493 miliona, ali je evropski BDP povećan za samo 1 odsto. Nakon najnovijeg proširenja granice EU proširile su se do Moldavije i Crnog mora, a Unija danas ima 27 zemalja članica.

Bugarska i Rumunija najsiromašnije su zemlje članice EU, njihovo stanovništvo velikim delom još uvek živi od poljoprivrede, a moraće da ulože znatan napor u daljnjim reformama ukoliko žele da apsorbuju 41 milijardi evra, koliko Unija namerava da izdvoji za ove dve zemlje u periodu od 2007. do 2013. godine. Prosečna plata u Bugarskoj i Rumuniji je oko 200 evra.

Bukurešt i Sofija bili su 31. decembra ukrašeni povodom svečanosti ulaska u Uniju zastavama EU. Komesar za proširenje Oli Ren poželeo je okupljenima u Bukureštu na rumunskom i na engleskom jeziku dobrodošlicu u Evropsku uniju. Rumunski premijer Kalin Popesku Taričeanu rekao je kako je ovo istorijski trenutak radosti za rumunski narod na koji su čekali 17 godina, dodajući da je zastava EU od sada i zastava Rumunije.

Ulazak u EU svečano je proslavljen i u bugarskoj prestolnici Sofiji. Bugarski premijer Sergej Stanišev je pred više od 40.000 ljudi rekao kako se 1. januara 2007. ostvario san generacija Bugara koji su oduvek želeli da žive zajedno sa slobodnim evropskim narodima u miru i blagostanju.

Dve nove članice će i nakon ulaska ostati pod strogim nadzorom Evropske komisije, koju će redovno izveštavati o napretku na području pravosuđa i borbi protiv korupcije, a Komisija će uspostaviti i mehanizam provere ispunjavanja merila koje je postavila. U slučaju da jedna ili obe zemlje ne ispune merila na odgovarajući način, Komisija će primeniti zaštitne mere predviđene Pristupnim sporazumom.

Slovenija je u ponedeljak 1. januara 2007. postala 13 članica Evropske unije koja je uvela evro. Slovenija je prva od 10 novih članica, koje su se u svojim pristupnim ugovorima obvezale da uvedu zajedničku evropsku valutu, ispunila ekonomske kriterijumei ušla u evrozonu. Broj građana EU koji koriste evro povećan je tako sa 315 na 317 miliona.

Noć `velikog praska` u kojoj je uz novu 2007. godinu nakon dvoipogodišnjih priprema uveden i evro, u središtu Ljubljane proveloje na hiljade građanauz koncerte na otvorenom, a prelaz na evro prema prvim izveštajima nije izazvao nikakve tehničke teškoće.

Više o tome:

- EUobserver: Fireworks fly as Romania and Bulgaria limp into EU

- Evropska komisija: On the eve of Bulgarian and Romanian accession to the European Union, Vice-President Franco Frattini, Commissioner responsible for Justice, Freedom and Security made the following statement

- Evropska komisija: Slovenia adopts the Euro

- EUobserver: Slovenians greet New Year with the new currency