Potpisan CEFTA sporazum

19. decembar 2006. |

Beograd/Bukurešt, 19. decembar 2006- Predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas u Bukureštu da potpisivanje novog sporazuma CEFTA 2006 predstavlja veliki korak u proširenju evropske saradnje u regionu, koji će doprineti usponu i napretku srpske privrede.

Koštunica je u obraćanju novinarima posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi istakao da će privreda Srbije, koja je u usponu, primenom ovog sporazuma još više ojačati i ocenio da će procenat izvoza srpskih proizvoda, koji je do sada iznosio 32 odsto, sigurno biti povećan.



On je ukazao na to da su zemlje jugoistočne Evrope CEFTA sporazumom prihvatile pravila Svetske trgovinske organizacije i naglasio da je potpisivanje ovog dokumenta preduslov za članstvo u Evropskoj uniji.



Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, koji je u ime Srbije potpisao CEFTA sporazum, ukazao je na to da je potpisivanje ovog dokumenta značajan korak ka pristupanju naše zemlje EU.



Parivodić je objasnio da je reč o zoni slobodne trgovine koja je u oblasti jugoistočne Evrope osnovana multilateralnim ugovorom i izrazio uverenje da će CEFTA podstaći konkurenciju u regionu, osloboditi mnogo veće tržište za naše proizvode i privući strane investitore