Konferencija u Briselu početak liberalizacije viznog režima za građane Srbije

30. novembar 2006. |

Beograd/Brisel, 30. novembar 2006. godine - Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Dragan Jočić izjavio je da ministarska konferencija o viznim olakšicama koja je danas održana u Briselu predstavlja prvi korak ka potpunoj liberalizaciji viznog režima.

Jočić, koji predvodi tim Srbije u pregovorima sa Evropskom komisijom o viznim olakšicama, izjavio je za agenciju Tanjug da je na današnjem skupu konstatovano da strogi vizni režim građani Srbije doživljavaju kao nepravdu i komplikovanje procesa.

On je naveo da je naš tim ukazao na to da je potrebno da Srbija i EU ulože zajedničke napore kako bi se građanima naše zemlje omogućilo slobodno kretanje i putovanje u okviru Unije, uz ocenu da sloboda, bezbednost i pravda predstavljaju tekovinu svih građana Evrope.

Prema njegovim rečima, skup, kojem je predsedavao evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Franko Fratini, predstavlja prvi korak ka srednjoročnom planu, a to je režim za putovanje građana Srbije u EU bez viza.

Jočić je naglasio da je ovaj sastanak i zakazan zato što su Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana ispunile značajan deo uslova koji su utvrđeni 2003. godine u Solunu, a to su, pre svega, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavina prava, sigurni dokumenti i povlačenje vojske sa granica.

U Srbiji je pokrenuta i traje borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, a uspostavljena je i saradnja sa zemljama zapadnog Balkana, što je izuzetno važno za Evropu u smislu jedne bezbednosne celine, naveo je ministar.

On je podsetio na to da je srpska policija preuzela od Vojske Srbije obezbeđivanje granica, osim dela prema Crnoj Gori, i izrazio očekivanje da će taj proces biti

okončan do kraja godine.

Istovremeno, ministar je najavio da će u Srbiji uskoro početi izrada novih ličnih karata i pasoša sa biometrijskim podacima, koji će biti takvog kvaliteta da falsifikati tih dokumenta neće biti mogući.

Jočić je ukazao na to da treba da bude usvojen zakon o putnoj ispravi, što mora da bude jedan od prvih poslova koji će obaviti novi saziv Narodne skupštine posle izbora, kako bi se krenulo u izradu novih, bezbednih isprava.

Takođe, kako je dodao, moraju se usvojiti i zakon o azilu, kao i zakon o granici, u čemu je do sada Srbija bila onemogućena zbog nefunkcionisanja bivše državne zajednice s Crnom Gorom.