J. Joksimović: EU fondovi za obnovu kulturno-istorijskih spomenika Srbije

23. oktobar 2019. | Beograd

J. Joksimović: EU fondovi za obnovu kulturno-istorijskih spomenika Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas, na štandu Ministarstva za evropske integracije na Sajmu knjiga, da Srbija ostaje pouzdan kandidat za članstvo u EU, posvećen pre svega reformskim procesima.
„Srbija, uz sve probleme koji se pojavljuju, razume da politika i EU trpi svoje promene, ali kao odgovorna Vlada i odgovorna zemlja mi smo posvećeni strateškim ciljevima koji su pre svega u interesu naših građana“, rekla je Joksimović na štandu Ministarstva za evropske integracije, gde je predstavila dve publikacije.

Poručila je da će se Srbija u budućnosti najviše baviti reformskim procesom, pre svega zbog naše dobrobiti i punopravnog članstva u EU, uz puno očekivanje da i EU pokaže kredibilitet i odgovori na ono što je napor građana Srbije.

Zahvalila je na velikom odzivu svih naših prijatelja u Srbiji iz ambasada zemalja članica EU, među kojima je bio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
„Ovaj najlepši događaj u Srbiji obično za sve naše građane jeste Sajam knjiga i Ministarstvo već treću godinu zaredom nastoji da kroz različite publikacije približimo našim građanima sve koristi i izazove koji se pojavljuju u procesu evropskih integracija, da prikažemo sve ono što radimo i da učinimo ovaj proces vidljivijim, transparentnijim i jasnijim našim građanima“, rekla je Joksimović.

Naglasila je važnost pitanja našeg nacionalnog identiteta u procesu pridruživanja i navela da su građani ponekad skeptični i imaju bojazan da ćemo izgubiti deo našeg nacionalnog, kulturnog i istorijskog identiteta, pa i jezičkog, zbog toga što ulazimo u EU.
„To naravno nije tačno i u tom smislu mi se nadamo da će i ova publikacija koju danas predstavljamo, a koja se zove „Prošlost oživljena Evropom“ pokazati na koji način smo uz pomoć naših evropskih partnera, pre svega finansijsku pomoć, pomogli obnovu nekih od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika naše zemlje u svim krajevima Srbije“, kaže Joksimović.

Naglasila je da su naš nacionalni identitet i kulturno-istorijski spomenici Srbije deo i održivog turizma i privredni potencijal, ali i naše nacionalne kulturne javne diplomatije prema svetu i prema EU.
„Ovih 17 projekata koje smo uvrstili u ovu publikaciju i koje su neke delimično, a neke u celosti finansirane sredstvima EU, želim da predočim našim građanima“, rekla je Joksimović.

Reč je o Golubačkoj tvrđavi, Pirotskoj tvrđavi, tvrđavi u Baču, tvrđavi Fetislam kod Kladova, Sinagogi u Subotici, pravoslavnoj crkvi brvnari u selu Jablanica kod Zlatibora, samostanu u Baču, Feliksu Romulijani, Lepenskom Viru, Senjskom rudniku, Paviljonu kneza Miloša u Aranđelovcu, Subotičkoj secesiji, Zavičajnom muzeju u Priboju, Spomen-kući Radoja Domanovića, Konkordiji – središnjoj zgradi Gradskog muzeja u Vršcu, Rektoratu Beogradskog univerziteta i Botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu.

Joksimović je naglasila da je važno da naši građani budu informisani o ovim projektima, jer vrlo često se pitaju kuda taj novac ide koji dobijamo od EU, da li je potrošen na ispravan i transparentan način i da li ima za cilj regionalni razvoj Srbije.
„Projekti su širom naše zemlje, nijedan region nije zapostavljen. Identifikovani su svi potencijali od istorijskog značaja, ali i od značaja za budući održivi razvoj i turizma i privrede ovih regiona“, rekla je Joksimović.

Za drugu publikaciju „Upoznajte kohezionu politiku EU“, koju je predstavila rekla je da je izuzetno značajna i da je namenjena, pre svega, stručnoj javnosti.
„Koheziona politika je zapravo politika smanjivanja nejednakosti evropskih regija, način na koje su sve zemlje koje su postale članice EU imale na raspolaganju strukturne i kohezione fondove EU koji se mere milijardama evra, znatno više nego što mi sada imamo kao zemlja kandidat“, kaže Joksimović.

Te zemlje su, dodaje, zahvaljujući tome znatno podigle životni standard građana, smanjile stepen nejednakosti u odnosu na najrazvijenije zemlje EU i učinile veliku dobrobit za razvoj svojih privreda i bolji život građana.
„Ova publikacija je zapravo način da razumemo kako se u ovoj fazi pripremamo za prelazak, u onom trenutku kada Srbija postane članica, za korišćenje ovih fondova. Ne smemo dozvoliti ono što su neke od zemalja, nažalost, u prvim godinama članstva dozvolile, a to je da izgube novac koji im je bio na raspolaganju“, rekla je Joksimović.

Navela je da se zato mi sada pripremamo i da je Ministarstvo za evropske integracije zaduženo za budući zakon o kohezionoj politici upravo da ne bismo nijednog trenutka oštetili građane u odnosu na novac koji će nam biti na raspolaganju.

Na štandu Ministarstva za evropske integracije obratili su se i Sem Fabrici i Paivi Alatalo, zamenica ambasadora Finske, zemlje predsedavajuće EU, a prisustvovali su ambasadori Slovačke, Portugalije, Belgije, Holandije i Bugarke, predstavnici ambasada Grčke, Hrvatske, Nemačke, Italije, Švedske, Španije, Rumunije, Češke, Mađarske, kao i predstavnik Austrijskog kulturnog foruma.

Izvor: Tanjug