Evropskoj komisiji predstavljen novi Ustav Srbije

10. novembar 2006. |

BEOGRAD, 10 oktobra 2006. - Novi Ustav Srbije predstavljen jedanas Evropskoj komisiji na drugom plenarnom sastanku Unapređenog stalnog dijaloga Vlade Srbije i Evropske unije (EU) u Beogradu, saopštila je Kancelarija za pridruživanje EU, prenosi agencija Beta.

Drugi plenarni sastanak Unapređenog dijaloga Srbije i EU posvećen je novom Ustavu Srbije, Ustavnom zakonu i izbornom zakonodavstvu, piše u saopštenju.

Predstavnicima Evropske komisije predstavljena su osnovna načela i novine u Ustavu, način njegove promene, odnos međunarodnog prava i Ustava, pravne osnove za evropske integracije, kao i ostvarivanje kriterijuma iz Kopenhagena u tom osnovnom pravnom dokumentu.

U saopštenju se navodi da je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar na otvaranju sastanka izjavio da novi Ustav otvara vrata za budućnost Srbije u evropskim integracijama i omogućava joj da se, uz rešavanje prepreka na tom putu, priključi EU.

`Današnji dan je istorijski za Srbiju, jer je Ustav koji je dobila izraz visokog stepena političkog konsenzusa u Narodnoj skupštini i demokratske potvrde koju su na referendumskom izjašnjavanju dali građani Srbije`, rekao je Lončar.

U saopštenju Kancelarije za pridruživanje EU navodi se da je ambasadorka Finske, države predsedavajuće EU, Ana Maija Korpi još jednom potvrdila izvesnost evropske budućnosti Srbije i najavila usvajanje mandata za pregovore o olakšavanju viznog režima, kao i buduću značajnu finansijsku podršku EU Srbiji.

Ambasadorka Korpi je izjavila da je Unija spremna da nastavi pregovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom odmah po ostvarivanju pune saradnje sa Haškim sudom, piše u saopštenju.

Generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Majkl Li izjavio je, kako se navodi u saopštenju, da je u Godišnjem izveštaju o napretku Srbije u Procesu stabilizacije i pridruživanja posebno naglašeno da EU ostaje opredeljena za čvrstu saradnju sa Srbijom u ostvarivanju svih obaveza u procesu evropskih integracija.

Navodi se da je predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković rekao da će predstojeći parlamentarni izbori potvrditi demokratsku legitimaciju političkih aktera i najvažnijih institucija u Srbiji.