Potpisan Memorandum o saradnji sa univerzitetima

18. oktobar 2006. |

U sredu, 18. oktobra 2006. u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu Kancelarija za pridruživanje Evropskoj uniji Vlade Srbije i Univerziteti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu potpisali su Memorandum o saradnji u procesu evropskih integracija.

Memoranduma je potpisan u cilju institucionalizacije i unapređenja saradnje u procesu pridruživanja Srbije EU, te aktivnijeg uključivanja profesora, studenata i mladih uopšte u proces pridruživanja, imajući u vidu ulogu i značaj obrazovanja i institucija koje se bave obrazovanjem u izgradnji demokratskog, građanskog društva u Srbiji i na njihov doprinos u širenju evropskih ideja i vrednosti.

Memorandum o saradnji je potpisan u okviru okruglog stola „Obrazovanje za Evropu“, u čijem radu su učestvovali rektori Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu - dr Dejan Popović, dr Radmila Marinković Nedučin, dr Gradimir V. Milovanovićidr Miloš Đuran; pomoćnik ministra prosvete i sporta za visoko i više obrazovanje,dr Emilija Stanković; direktor Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije, dr Tanja Miščević i dekani beogradskih fakulteta.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i ambasador Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beogradu, Nj. E. Hans Ola Urstad.

Učesnici su razgovarali o značajubliže saradnje Kancelarije za pridruživanje EU i Univerziteta u procesu evropskih integracija, programimaEvropske unije za studente, profesore i istraživače, kao i o uloziuniverziteta u obrazovanju stručnjaka neophodnih za što brže pristupanje naše zemlje EU i njeno uspešno članstvo unutar EU.