J. Joksimović: Kršenje principa i dogovorenog formata

22. avgust 2019. | Beograd

J. Joksimović: Kršenje principa i dogovorenog formata

Poziv koji je odlazeća Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini uputila Prištini za učešće na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU (GIMNIH) predstavlja tendencioznu političku odluku, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.
„Ova odluka pritom je doneta uz direktno protivljenje najmanje jedne države članice EU, čime je izraženo nepoštovanje država članica koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije“, ocenila je Joksimović na pitanje Tanuga da prokomentariše poziv koji je Mogerini uputila Prištini.

Ona je ocenila da jednostranom političkom odlukom Mogerini flagrantno krši dogovor iz dijaloga o regionalnom predstavljanju po kome predstavnici Prištine mogu učestvovati samo na regionalnim skupovima.
„Odlukom Mogerini uspostavljen je ciljani presedan u odnosu na važeću praksu da se na sastanke GIMNIH pozivaju isključivo predstavnici zemalja kandidata za članstvo u EU i takva praksa primenjivana je od osnivanja EU do danas. Na ovaj način se zemlje kandidati stavljaju u nejednak i neravnomeran položaj i svesno se odstupa od pravila da u procesu proširenja svako treba da napreduje u skladu sa individualnim zaslugama“, istakla je Joksimović.

Prema njenim rečima, umesto da bude sankcionisana za svoje nekonstruktivno ponašanje, Prištini se daje povlašćeni status u odnosu na druge u regionu, a posebno zemlje koje su dosledno ispunile uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo.
„Očekujemo da novi Visoki predstavnik EU Borel neće prihvatiti ovakvu praksu, a Srbija će adekvatno reagovati kada Borel stupi na dužnost kako bi se navedena situacija razjasnila sa predstavnicima nove EU administracije“, istakla je Joksimović.

Izvor: Tanjug