Sastanak „Unapređenog stalnog dijaloga“

28. septembar 2006. |

U Beogradu se danas održava sektorski sastanak Unapređenog stalnog dijaloga predstavnika Vlade Republike Srbije i Evropske komisije, na kojem se razmatraju reforme u oblasti životne sredine, veterinarskih i fitosanitarnih pitanja, ribarstva i finansijske kontrole. Skup je otvorila Ivana Dulić Marković, potpredsednica Vlade Republike Srbije.Stručnjaci Vlade Srbije predstaviće Nacionalnu strategiju za održivi razvoj i Nacionalnu strategija za zaštitu životne sredine, kao i napredak u harmonizaciji i sprovođenju zakonodavstva u ovom sektoru.

Razgovaraće se o ulaganjima u životnu sredinu,institucionalnim kapacitetima za primenu i sprovođenje zakonodavstva na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou i o regionalnoj i međunarodnoj saradnji u oblasti životne sredine.

Posebno će biti reči o unutrašnjoj finansijskoj kontroli, sistemima, odgovornosti i kontrole organa uprave nadležnih za prikupljanje prihoda i trošenje sredstava. Tema sastanka biće i usklađenost zakonodavstva i institucionalni kapaciteti u oblasti sigurnosti hrane i u sektoru ribarstva.

Na sastanku učestvuju predstavnici Ministarstva za nauku i životnu sredinu – Uprava za zaštitu životne sredine, Ministarstva finansija, Ministarstva poljoporivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, nadležnih odbora Narodne skupštine Republike Srbije, kao i stučnjaci Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije.