Parafiranje Sporazuma o pridruživanju EU u julu

08. april 2006. |

BEOGRAD, 8. aprila 2006. - Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus najavio je da bi Srbija mogla u julu da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, ako bude ispunjen uslov pune saradnje sa Haškim sudom.

Srbija će, u tom slučaju, imati privremeni sporazum sa Unijom i najveći deo njegovih odredaba, koje se uglavnom odnose na slobodan protok roba, počeo bi da se primenjuje 1. januara 2007. godine. Ostale odredbe primenjivale bi se posle ratifikacije sporazuma, rekao je vicepremijer.

Na brifingu Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije i Fondacije Konrad Adenauer, Labus je izjavio da će se nastavak druge zvanične runde pregovora održati 12. maja, ističući da će tom prilikom tema biti vizni režim, dok će 8. i 9. juna biti zaključene robne liste za industrijske i poljoprivredne proizvode.

Miroljub Labus najavio je da Vlada Srbije danas treba da usvoji Akcioni plan za sprovođenje evropskog partnerstva koji definiše mere koje treba da budu preduzete u naredne dve godine, rokove, prioritete i potrebna sredstva.

Prvi prioritet je, prema njegovim rečma, `dosledno sprovođnje Ustavne povelje dok god ona postoji`, zatim jačnje institucija i pravosuđa, puna saradnja sa Haškim sudom i aktivno učešće u pregovorima o Kosovu.

Peti prioritet na kome su insistirali predstavnici Evropske komisije je civilna kontrola vojske, kazao je Labus.

`Vidite da je ekonomija isključena iz prioriteta, a to govori da smo u poslednje vreme mnogo više napredovali u oblasti ekonomije nego institucija`, rekao je potpredsednik srpske vlade.

Govoreći o nastavku pregovora s evropskim zvaničnicima, Labus je najavio da će srpski pregovarači 24. i 25. aprila otputovati na razgovore u Brisel kada će biti postignut `definitivan dogovor o robnim listama industrijskih i poljoprivrednih proizvoda`.