Eurobarometar: Građani EU sve više za pridruživanje Srbije

30. jul 2006. |

BEOGRAD, 30. jul 2006 - Sve više građana zemalja Evropske unije podržava ulazak Srbije u Uniju, pokazuje poslednje istraživanje Evropske komisije `Eurobarometar`, prenosi agencija Beta.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 47 odsto ispitanika podržalo ulazak Srbije u EU dok je protiv bilo 39 odsto, piše `Blic` u izdanju od nedelje dodajući da takav rezultat predstavlja povećanje podrške Srbiji za osam procenata u odnosu na istraživanje od pre šest meseci.

Najraspoloženiji da Srbiju prime u EU su Grci, Slovenci, Šveđani, Danci, Kiprani i Holanđani a ulasku se najviše protive Austrijanci, Nemci, Finci, Mađari i Italijani, pokazalo je istraživanje `Eurobarametar` rađeno od marta do maja ove godine.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević ocenila je da je veća podrška građana EU rezultat toga što sada iz Srbije ne stižu samo negativne vesti i dodala da tome ide u prilog i činjenica da Evropska komisija hvali napredak Srbije u pregovorima.

Ona je dodala da se sada vidi i spremnost Srbije da pregovara o statusu Kosova što nailazi na pozitivnu ocenu, da su ekonomski pokazatelji bolji ali i da je Srbija privlačna turistička destinacija za građane EU.

Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da, od zemalja Zapadnog Balkana, građani 25 zemalja EU najviše zzele da im se pridruži Hrvatska, zatim Makedonija, SCG i na kraju Albanija.

Ovde možete preuzeti istraživanje Eurobarometra „Stavovi prema proširenju EU“, objavljeno u julu 2006.