J. Joksimović i Pikap: Dobra saradnja Srbije i UNDP

02. jul 2019. | Beograd

J. Joksimović i Pikap: Dobra saradnja Srbije i UNDP

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa direktorom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap. Razgovarali su o nastavku saradnje Srbije i te agencije UN - posebno budućim oblicima tehničke pomoći koji su značajni za proces evropske integracije naše države, planovima u procesu pristupanja i drugim temama.

Joksimović zahvalila je na podršci i razvojnoj pomoći koju UNDP pruža Srbiji u svim, a posebno segmentima poput održivog razvoja, vladavine prava, odgovorne uprave, životne sredine i energije, smanjivanja siromaštva, osnaživanja žena. Naglasila je važnost iskustva koje UNDP pruža Srbiji tokom pristupanja EU. Ukazala je da je Srbija posvećena afirmaciji vrednosti iz navedenih oblasti koje su – kako je ocenila, značajne i za razvoj Srbije, ali i evropske integracije.

Ministar Joksimović i Fransin Pikap saglasne su da su strukturne reforme veoma važne za napredak društva, njegovu modernizaciju, razvoj i perspektivu, ali i da su suštinski bitne za stvaranje pozitivnog ambijenta. U tom smislu, akcentovana je uloga Okvirnog razvojnog partnerstva – dokumenta koji precizira modele ekonomske i socijalne podrške i pomoći agencija UN Srbiji.

su postigle potpunu saglasnost o zajedničkoj platformi programiranja i razvijanja projekata za dostizanje ciljeva održivog razvoja Agende za održivi razvoj do 2030. godine, a koja se u velikoj meri podudara sa jednim od najvažnijih ciljeva i obaveza Ministarstva za evropske integracije – pripremi Srbije da po prijemu u punopravno članstvo uspešno pristupi kohezionoj politici EU, a čiji je cilj smanjivanje regionalnih nejednakosti, postizanje održivog razvoja, korišćenjem mnogo većih strukturnih fondova koje imaju članice EU.

Direktor Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransin Pikap ocenila je da je saradnja UNDP i Srbije dobra i da je neizostavna za nastavak reformi i evropski put naše države. Veruje da reformski procesi daju rezultata i da bi trebalo da budu dinamičniji, posebno u domenu vladavine prava.

Izvor: Tanjug