Sastanak „Unapređenog stalnog dijaloga...“

26. jul 2006. |

Beograd, 26. jul 2006 - Današnji sastanak Unapređenog stalnog dijaloga Srbije i Evropske unije ohrabrujući je signal u odnosima sa EU, koji nas podstiče da naporno radimo da bismo rešili problem koji nas je privremeno zaustavio na putu evropskih integracija, kao i da nastavimo započete refome, izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije Ivana Dulić Marković na otvaranju skupa.

Govoreći u ime država članica, ambasador predsedavajućeg EU Finske Ana Maija Korpi /Anna Maija Korpi/ podsetila je da je ovaj, prvi sastanak EU i Srbije prilika da se razmatra sprovođenje prioriteta iz Evropskog partnerstva. Izrazila je očekivanje da će Akcioni plan za okončanje saradnje sa Haškim sudom brzo dovesti do rezultata i da će se time omogućiti nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/.

- Evropska perspektiva je ključni element ekonomsko-socijalnog razvoja Srbije i EU je, imajući to u vidu, usvojila novi, izmenjeni mandat za pregovore o zaključenju SSP i pokrenula proceduru da se na jesen otpočne sa pregovorima o liberalizaciji viznog režima. Za Srbiju su otvorena 23 programa EU uključujući i budući glavni instrument pretpristupne pomoći IPA, istakla je ambasador Finske.

Rajnhard Pribe, direktor Direktorata za zapadni Balkan Evropske komisije istakao je da je usvajanje novog mandata za pregovore, bitan signal koji ukazuje da su države članice EU saglasne da treba nastaviti dijalog sa Srbijom i da će Sporazum biti zaključen do kraja godine, ukoliko neophodna pretpostavka o punoj saradnji sa Tribulanom bude ostvarena.

Na današnjem sastanku predstavnici Vlade Srbije i Evropske komisije razgovarli su o sprovođenju Evropskog partnerstva, zatim o pravnim i institucionalnim aspektima preuzimanja nadležnosti sa nivoa bivše državne zajednice, pre svega, u oblasti spoljnih poslova, odbrane, ljudskih i manjinskih prava, viza, azila i migracija, kao i zaštite prava intelektualne svojine, statistike i infrastrukture kvaliteta. Razmotrena su i pitanja reforme državne uprave, revizije Ustava, kao i carina i trgovine.