J. Joksimović i Lahdevirt: Od 1. jula Finska predsedava EU, podrška politici proširenja

26. jun 2019. | Beograd

J. Joksimović i Lahdevirt: Od 1. jula Finska predsedava EU, podrška politici proširenja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Finske Kimom Lahdevirtom o evropskim integracijama Srbije i saradnji dve države u tom procesu, planovima Srbije u nastavku pristupanja, reformama, situaciji u regionu i EU i drugim važnim temama.

Ministar je zahvalila na pomoći i podršci koju Finska pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u Uniji i izrazila uverenje da će politika proširenja EU ostati na agendi finskog predsedavanja Savetom EU koje počinje prvog jula, jer je to važno i za Srbiju i za EU.

Jadranka Joksimović ponovila je da je članstvo u EU strateški interes naše države i da je naša posvećenost pristupanju iskazana i kroz ozbiljnost u sprovođenju reformi – pre svega u oblastima poput vladavine prava, ekonomije, ekologije. Potvrdio je to, kako je naglasila, i generalno pozitivan Izveštaj Evropske komisije u kojem je konstatovan reformski napredak i iz koga će Srbija prihvatiti i primeniti sve relevantne i ozbiljne primedbe. Srbija insistira na preciznim ocenama, jer su one merilo kredibilne politike i samo se precizne ocene mogu sprovesti u još precizniju reformsku politiku.

Ministar je potvrdila da se Srbija zalaže za stabilnost regiona, što je potvrdio i Izveštaj EK. Ponovila je da je Beograd spreman na nastavak dijaloga čim Priština ukine nelegitimne takse na robu iz Centralne Srbije, ali i da je važno da se dijalog ne poistovećuje sa procesom evropskih integracija Srbije. Stabilnost je preduslov napretka, ali se bez reformisanog društva i boljeg života građana ne postiže konačni cilj integracije Srbije u EU.

Ambasador Kim Lahdevirt naglasio je da će Finska uskoro predstaviti prioritete predsedavanja EU i da je opredeljena da nastavi da podržava proces evropskih integracija Srbije i politiku proširenja EU, kao i da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana model obezbeđivanja dugoročne stabilnosti i razvoja. Ta država se zalaže za individualni pristup prema državama kandidatima – zasnovan isključivo na pravičnoj proceni napretka u ispunjavanju poznatih kriterijuma. Lahdevirt smatra da reforme daju rezultata, da Srbija preduzima važne korake i ponovio da je za dalji napredak ka članstvu od presudnog značaja nastavak reformi u oblasti vladavine prava.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi dve države jako dobri i da postoji obostrana zainteresovanost za njihovo jačanje, naročito u narednih 6 meseci – tokom finskog predsedavanja Savetom EU, kada će akcenat biti na procesu evropskih integracija.

Izvor: Tanjug