J. Joksimović: Savet EU utvrdio da politika proširenja opstaje

19. jun 2019. |

J. Joksimović: Savet EU utvrdio da politika proširenja opstaje

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila je danas da jučerašnja rasprava i usvojeni zaključci Saveta Evropske unije o proširenju predstavljaju jasnu potvrdu da politika proširenja ostaje visoko na političkoj agendi država članica EU.

„U tekstu zaključaka navodi se da Savet reafirmiše posvećenost proširenju kao jednoj od ključnih politika EU. Na taj način, upućena je dvostruka pozitivna politička poruka Srbiji i regionu da EU ne odustaje od naše evropske perspektive, a budućim institucijama Unije da politika proširenja ostaje važna zajednička politika EU i u narednom petogodišnjem mandatu“, rekla je Joksimović za Tanjug.

Ona je dodala da se nisu obistinile spekulacije i prognoze prisutne tokom predizborne kampanje za evropske izbore da će politika proširenja biti prva „žrtva“ izmenjene političke realnosti u EU. „Niti se značajno promenila politička realnost, niti su se promenile prioritetne politike EU“, istakla je Joksimović.

U kontekstu rasprave u Savetu i usvojenih zaključaka, ona je izrazila očekivanje da će biti nastavljena i očuvana dinamika pristupnih pregovora Srbije i EU. „Imajući u vidu konkretne rezultate i napredak u sprovođenju reformi, smatram da Srbija zaslužuje otvaranje daljih poglavlja u pregovorima sa EU i očekujem u narednim danima odluku o zakazivanju naredne međuvladine konferencije i njeno održavanje do kraja juna“, podvukla je Joksimović.

Na pitanje Tanjuga kako komentariše deo zaključaka o Srbiji koji sadrži ocene sprovedenih reformi i preporuke Saveta, ona je ponovila da je nedavno objavljeni Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije generalno pozitivan i da je konstatovao napredak u skoro svim relevantnim oblastima.

„Sagledaćemo u celini sve ocene i preporuke Evropske komisije i Saveta i prihvatiti sve relevantne i ozbiljne preporuke, a određeni koraci u tom pravcu su već napravljeni“, istakla je Joksimović.

Ona je podvukla da proces evropske integracije ostaje strateški cilj Vlade, a sprovođenje reformi u svim oblastima prioritet, a posebna pažnja će biti posvećena nastavku ekonomskih reformi i reformi u oblasti vladavine prava.

Ministar je pozdravila jasnu osudu taksi Prištine na robu iz Srbije i BiH i poziv EU da se one ukinu bez odlaganja.

„U ostatku dela zaključaka o dijalogu između Beograda i Prištine, tekst je identičan u zaključcima za Srbiju i KiM, što nažalost pokazuje da i dalje postoji potreba stvaranja veštačke i nerealne ravnoteže između dve strane, iako je svima kristalno jasno da je Priština ta koja ne samo da opstruiše dijalog već i čini sve kako bi bilo kakav razgovor potpuno obesmislila“, naglasila je Joksimović u izjavi Tanjugu.

Izvor: Tanjug