Seminar o perspektivama proširenja EU

29. jun 2006. |

Beograd, 29. jun 2006 - U okviru Petog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj EU u Beogradu se sutra, 30. juna od 9,30 časova na Fakultetu političkih nauka /Ulica Jove Ilića 165, sala Centra za američke studije, prvi sprat/, organizuje seminar o perspektivama proširenja EU i iskustvima Slovačke u tom procesu.

Ovaj seminar, koji je deo projekta nazvanog „Kulturni obrazci za proširenje EU“, organizuju Kancelarija za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije, Ambasada Republike Slovačke u Beogradu, Institut za evropske studije Komenijus Univerziteta u Bratislavi i Faklutet političkih nauka Univerzitata u Beogradu.

Razgovaraće se o proširenju EU, o aktuelnim političkim debatama i različitim viđenjima ove problematike u starim državama članicama, članicama koje su Uniji pristupile 2004. godine, kao i u zemljama kandidatima za članstvo. Cilj celokupnog projekta je da se poboljša razumevanje demokratskih promena i proširenja EU sa političkog, kulturnog i socijalnog aspekta, kao i da se unapredi prekogranična saradnja akademskih institucija i nevladinog sektora.

Seminar će otvoriti ambasador Slovačke u Srbiji Igor Furdik i direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević, a u razgovoru će učestvovati stučnjaci sa Beogradskog univerziteta, kao i univerziteta u bratislavi, Beču i Ženevi.