EU spremna da finansijski podrži zapadni Balkan

16. jun 2006. |

BRISEL, 16. juna 2006. - Šefovi država i vlada Evropske unije su danas u Briselu poručili da je `miroljubiva i napredna Srbija, savršeno uključena u porodicu evropskih nacija, veoma važna za stabilnost regiona`, prenosi agencija Beta.

Evropski vođi su u usvojenoj Deklaraciji o zapadnom Balkanu podsetili da je EU spremna da obnovi pregovore sa Srbijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju čim saradnja Beograda sa Haškim sudom bude potpuna i celovita.

U deklaraciji se ponovo potvrđuje da evropska dvadesetpetorica `bez ograda` podržavaju program utvrđen u Solunu 2003. godine i Proces stabilizacije i pridruživanja za zemlje zapadnog Balkana i navodi da je EU rešena da taj region podrži `prikladnom finansijskom potporom, naročito kroz instrument pomoći za pripremu pristupanja u članstvo (EU), koji će biti izgrađen iduće godine`.

Takođe je naglašeno da su se EU i njene zemlje članice već dogovorile da razvijaju odnose sa Crnom Gorom, kao suverenom i nezavisnom državom.

`Evropski savet (vođi EU) poziva i Srbiju i Crnu Goru da uspostave neposredan i konstrutivan dijalog o budućim odnosima`, navodi se u deklaraciji.Takođe se navodi da će EU i dalje pružati doprinos razgovorima o budućem statusu Kosova i podvlači `da je od suštinske važnosti da dođe do pospešenja standarda na Kosovu`.

U dokumentu usvojenom na samitu se kaže da `Evropska unija, uz tesne konsultacije s ključnim međunarodnim činiocima, izražava spremnost da ojača svoje prisustvo na Kosovu pošto status bude određen, i to posebno na područjima policije, pravne države i ekonomije`.

U deklaraciji se `snažno ohrabruje regionalna saradnja, naročito kroz proces saradnje u jugoistočnoj Evropi` i izražava zadovoljstvo zbog inicijative za stvaranje regionalne zone slobodne trgovine, pokrenute 6.aprila u Bukureštu.

Pozdravljeno je i potpisivanje sporazuma o zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru EU i zemalja jugoistočne Evrope, kao i napredak u ratifikovanju Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

`Evropski savet je svestan da je pitanje pojednostavljenja postupka izdavanja viza (EU) od posebnog značaja zemlje regiona. Evropska unija stoga očekuje da budu usvojeni mandati za pregovore o pojednostavljenju tog postupka, kao, tokom ove godine, sporazuma o readmisiji` između država EU i zapadnog Balkana.

Vođi EU su precizirali da to treba da bude učinjeno u skladu s dogovorom evropskih partnera o uprošćavanju viznog režima , iz decembra 2005. godine, tako da pregovori o tome mogu da se okončaju u što kraćem roku, `poželjno u 2007-oj, ili što je brže moguće`.