Nastavak ekonomskog dijaloga sa EU

07. jun 2006. |

Beograd, 7. jun 2006. godina - U Beogradu je danas, u okviru «Unapređenog stalnog dijaloga» Republike Srbije i Evropske unije, otpočeo drugi po redu sektorski sastanak o ekonomskim i finansijskim pitanjima, koji će trajati dva dana.

Na otvaranju sastanka, kojim predsedavaju Tanja Miščević, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU i ambasador Žozep Ljoveras, šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu, naglašeno je da ovaj skup na administrativnom nivou, na kojem se razmatara stanje reformi u našoj zemlji, predstavlja pripremu za izradu Godišnjeg izveštaja Komisije o stanju reformi u Srbiji, koji se očekuje u oktobru ove godine.

Predstavnici Evropske komisije istakli su da je Unapređeni stalni dijalog neophodan instrument koji omogućava da se stekne celokupna slika o problemima i reformama u tranzicionom društvu kao što je Srbija. Ukazano je da je posebno važno da se, na putu evropskih integracija i usklađivanja sa pravnim tekovinama EU, prati definisanje i primena aktivnosti na makroekonomskom i institucionalnom nivou.

Stručnjaci Vlade Srbije, Evropske komisije i Evropske centralne banke danas razgovaraju o osnovnim makroekonomskim trendovima i odnosima Srbije sa međunarodnim finansijskim institucijama, o fiskalnoj i monetarnoj politici, kao i o restrukturiranju i privatizaciji preduzeća, dok će sutra na dnevnom redu biti svojinska prava i regulisanje tržišta, pre svega izvršenje ugovora, regulatorni okvir za energetiku i telekomunikacije, iskustva sa registracijom preduzeća i primena zakonodavstva u oblasti stečaja.