Unapređeni stalni dijalog Srbije i EU

31. maj 2006. |

Beograd, 31. maj 2006 – Predstavnici Vlade Republike Srbije i Evropske komisije, na današnjem sastanku u okviru Unapređenog stalnog dijaloga, razmatraju napredak reformi u trgovini, industrijskoj proizvodnji, carini i oporezivanju.

Na otvaranju drugog sektorskog sastanka, kojim predsedavaju Tanja Miščević, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU, i Tereza Sobjeski /Therese Sobieski/, iz Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, rečeno je da je ovaj skup nastavak kontakata na administrativnom nivou i da predstavlja početak priprema za izradu Godišnjeg izveštaja Komisije o stanju reformi u Srbiji, koji se očekuje u oktobru 2006.

Predstavnici ministarstava za ekonomske veze sa inostranstvom, privrede, finansija, trgovine, turizma i usluga, Privredne komore Srbije i Republičkog zavoda za statistiku razmatraju sa kolegama iz Evropske komisije administrativne kapacitete za sporovođenje propisa u oblasti trgovine, vancarinske mere zaštite, pregled trgovinske statistike. Takođe, razgovara se i o proširenju regionalne zone slobodne trgovine (CEFTA), sprovođenju prioriteta iz Evropskog partnerstva i primeni zakona u oblasti trgovinske politike.

Posebna teme sastanka su i industrijska politika u Srbiji i politika razvoja malih i srednjih preduzeća, okvirni program za konkurentnost i inovacije, kao i razvoj turizma u našoj zemlji. Govoriće se i o primeni carinskih propisa, pravilima o poreklu robe, a u oblasti oporezivanja biće reči o porezu na dodatu vrednost, akcizama, direktnom oporezivanju i oporezivanju preduzeća.