Državni službenici iz regiona na stručnoj praksi u Republici Srbiji

18. mart 2019. | Beograd

Državni službenici iz regiona na stručnoj praksi u Republici Srbiji

U okviru regionalnog projekta „EU program za mlade profesionalce na području Zapadnog Balkana“, koji sprovode Evropska komisija i Britanski savet, u Beogradu se nalazi pet državnih službenika iz regiona na programu razmene. Oni će, od 17. do 30. marta, obavljati stručnu praksu u Srbiji, razmenjujući iskustva sa predstavnicima nadležnih institucija. Tema programa razmene u okviru ovog projekta biće „Jačanje privredne, konkurentske i investicione klime u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom“.

U skladu sa obavezama učesnika programa da izrade zajednički dokument na temu „EU agenda za povezivanje Zapadnog Balkana: ključne inicijative i instrumenti koji imaju za cilj da olakšaju regionalnu saradnju i približavanje EU“, Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je sastanke sa predstavnicima relevantnih institucija, kako bi i iskustvo Srbije u ovoj oblasti doprinelo boljem razumevanju značaja regionalnog povezivanja u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji.

Tokom prve faze projekta, trideset učesnika pohađalo je obuku na francuskom institutu Sciences Po u Parizu i na College of Europe u Brižu. Ciljevi ovog programa su izgradnja administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika na području Zapadnog Balkana i jačanje regionalne saradnje.