Predstavljeni instrumenti za pomoć Evropske unije

10. maj 2006. |

BEOGRAD, 10. maja 2006. - Delegacija Evropske komisije predstavila je danas u Palati državne zajednice SCG članovima ministarstava SCG i Vlade Srbije nov predpristupni instrument (IPA) za finanasiranje reformi u državama kandidatima za članstvo u EU, prenosi agencija Beta.

Cilj instrumenta je da olakša i objedini finansijsku pomoć državama kandidatima, kao i mogućim kandidatima za ulazak u EU.

Finansijski okvir za IPA iznosi 10 milijardi evra, koliko će zemlje članice Unije izdvojiti kao pomoć u periodu od 2007. do 2013. godine za potencijalne i buduće članice EU.

Direktor `Finansijskih instrumenata za predpristupnu pomoć` Dirk Megank najavio je da primena instumenata počinje od 1. januara 2007. godine, ali da je neophodno da pre toga bude usvojen pravni okvir za njihovo funkcionisanje na Savetu ministara EU.

`Taj proces je sada malo usporen zbog usvajanja budžeta, ali kada se usvoji pravna osnova, a mi smo se nadali da bi to moglo da se dogodi do juna, biće predstavljena detaljna pravila u formi jedinstvenog propisa`, rekao je Megank.

On je istakao da treba pomoći SCG da se pripremi za korišćenje pomoći IPA, i najavio da će se ta pomoć realizovati preko različitih programa.

`Nadam se da će pregovori sa SCG ubrzo biti nastavljeni što će pomoći državnoj zajednici da iskoristi svu pomoć IPA`, kazao je Megank i najavio još jedan seminar u SCG u junu.