Posvećenost Srbije nesumnjiva

11. mart 2019. | Belgrade

Posvećenost Srbije nesumnjiva


Shvatamo da proširenje nije glavni prioritet članica EU i njenih građana. Međutim, jedno od ključnih pitanja za nas je mesto koje će proširenje imati u novim evropskim strukturama

Ukupna dinamika procesa pristupnih pregovora Srbije zadržala je stabilan i relativno dobar tempo od otvaranja pristupnih pregovora.

Kao jedna od predvodnica u procesu pristupanja, što je Evropska komisija prepoznala u svojoj kredibilnoj Strategiji proširenja za Zapadni Balkan, objavljenoj u februaru 2018. godine, Srbija otvara nova pregovaračka poglavlja svakog evropskog semestra, a u isto vreme nastavljamo da radimo na pripremama za otvaranje novih poglavlja.

Otvoreno je ukupno 16 od 35 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, što je načelno zadovoljavajuće, ako se ima u vidu celokupni politički kontekst u Evropi, ali i regionalni i globalni izazovi sa kojima se čitav kontinent suočava.

U 2019. godini, zadržaćemo fokus na oblastima koje zahtevaju značajne reformske aktivnosti, naročito na sprečavanju korupcije i izradi medijske strategije

Vlada Srbije ostaje u potpunosti posvećena sprovođenju reformi u svim oblastima, a naročito u oblastima vladavine prava i ekonomije.

U oblasti ekonomije, reforme rezultirale opštom makroekonomskom i fiskalnom stabilizacijom, kao i povećanim rastom, što su prepoznale Evropska komisija i sve relevantne međunarodne finansijske institucije.

U pogledu vladavine prava, koja podrazumeva sistemske i dugoročne reforme, 2018. bila je godina konkretnih rezultata, pri čemu se naročito izdvajaju pravosudne reforme kroz proces izrade ustavnih amandmana, usvajanje značajnih sistemskih zakona, dodatno garantovanje prava manjina i zakonodavni okvir u oblasti azila i migracija.

U 2019. godini, zadržaćemo fokus na oblastima koje zahtevaju suštinske reformske aktivnosti, naročito na sprečavanju korupcije i izradi medijske strategije.

Pored toga, Izveštaj Evropske komisije za Srbiju biće objavljen na proleće 2019. godine i oceniće napredak u svim reformskim oblastima. Kao i prethodnih godina, očekujemo objektivan i izbalansiran izveštaj koji će prepoznati napredak ostvaren u svim relevantnim oblastima, ali i odlučan, odgovoran i suštinski doprinos Srbije regionalnoj stabilnosti, s obzirom na to da je region poznat kao Zapadni Balkan, geostrateški i geopolitički važan za EU, ali i za aktere van okvira EU.

Imajući to u vidu, očekujemo dobar izveštaj o napretku koji će dovesti do otvaranja novih pregovarački poglavlja sa Srbijom pre kraja juna. Međutim, smatramo da reforme koje podstiče proces pristupanja treba da nas dovedu do članstva, jer mi isto tako možemo ostvariti reforme bez ulaska u proces pristupanja EU.

Shvatamo da EU trenutno nije u najboljoj formi i da proširenje nije glavni prioritet članica EU i njenih građana, ali ako želimo da zadržimo i ojačamo kredibilitet EU i njene politike proširenja, nadamo se i očekujemo da će politika proširenja ostati na agendi EU tokom 2019. godine.

Verujemo da će se, uz podršku aktuelnog rumunskog predsedništva, dinamika našeg pristupnog procesa održati i da će se time poslati pozitivna politička poruka građanima Srbije kojom se potvrđuje nastavak procesa proširenja.

Takođe pomno pratimo dešavanja na evropskoj političkoj sceni i iščekujemo da vidimo novi sastav evropskih organa.

Dakle, da zaključim, jedno od ključnih pitanja za Srbiju biće mesto koje će proširenje zauzeti u novim evropskim strukturama.

Izvor: CorD