Srbiji predstoji puno posla

09. maj 2006. |

BEOGRAD, 9. maj 2006. (FoNet) - Direktor Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Vlade Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da evropska perspektiva Srbije u ovom momentu izgleda pomalo zamućena zbog pomeranja pregovora koji je trebalo da budu održani 11. maja.

`Ne bih se ja tako lako predala, jer imamo jako puno posla. Pregovori jesu važni i zaista ono što nas vodi ka prvom ugovornom odnosu, ali mi imamo veliki broj obaveza koje se pre svega odnose na ispunjevanje standarda koje bi trebalo da ostvarimo da bismo u jednom momentu postali članica EU`, rekla je Tanja Miščević u izjavi novinarima ispred štanda Kancelarije u Knez Mihailovoj ulici postavljenog povodom 9. maja Dana Evrope.

Tanja Miščević je rekla da je jedna od najvećih prepreka sa ulazak Srbije u EU pitanje saradnje sa Tribunalom u Hagu, `za koje se svi nadamo da će biti uskoro rešeno`.

Ona je dodala da bi posle toga trebalo postići potpunu rešenost da proces evropskih integracija bude ubrzan.

Srbiji predstoji, prema rečima Tanje Miščević, puno posla na ispunjavanju i primeni Akcionog plana koji će uskoro biti predstavljen u Skupštini Srbije, kao i obaveza da se zakoni usklađuju sa pravilima EU.

Tanja Miščević je istakla da građani Srbije dosta znaju o EU, jer veliki broj građana prati proces evropskih integracija kroz medije.

Ona je dodala da je, prema istraživanju Eurobarometra, 40 odsto građana EU za ulazak Srbije u Uniju.

To jeste manje od pola, ali je mnogo više od onoga što sam ja mislila da može da bude, s obzirom na našu nedavnu prošlost, na devedesete i sve ono što je bila slika Srbije u Evropi, naglasila je Tanja Miščević.

Tanja Miščević je najavila da je Kancelarija u tenderskoj proceduri za sklapanje dogovora sa nekom od stranih agencija koja bi trebalo da upoznaje inostranu javnost sa evropskim putem Srbije.

Predstavnici Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije delili su građanima brošure i govorili im o prednostima ulaska Srbije u EU.