J. Joksimović primila ambasadora Saraivu u oproštajnu posetu

04. mart 2019. | Beograd

J. Joksimović primila ambasadora Saraivu u oproštajnu posetu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je u oproštajnu posetu ambasadora Portugalije Augusta Žozea Pešota Saraivu. Razgovarali su o evropskim integracijama Srbije, bilateralnim odnosima dve države, situaciji u regionu i EU, i drugim temama.

Ministar je zahvalila na sveukupnoj pomoći i podršci koju Portugalija pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU. Informisala je ambasadora o planovima Srbije u procesu pristupanja, naglasila je da smo tehnički spremni za otvaranje nekoliko poglavlja i da očekujemo da, tokom predsedavanja Rumunije Savetom EU, otvorimo neka od njih.

Jadranka Joksimović naglasila je da Srbija očekuje da kredibilna politika proširenja EU i posle izbora za Evropski parlament zadrži važno mesto u politici EU. Ona je objasnila da Srbija ne očekuje da sutra bude primljena u EU, već da se najoptimističniji rok prijema, a to je 2025. godina, zadrži kao kredibilan, ukoliko svi - i EU i Srbija kao kandidat, budu ispunjavali svoj deo posla.

Kada je o situaciji na Kosovu i Metohiji reč, ministar za evropske integracije podvukla je da jednostrana odluka Prištine o uvođenju tarifa na robu iz centralne Srbije nije u funkciji pronalaženja održivog rešenja i da će dijalog biti nastavljen kada one budu ukinute. Precizirala je da se Srbija zalaže za stabilnost regiona i da bi i drugi trebalo da slede takav stav.  

Ambasador Augusto Žoze Peštan Saraiva potvrdio je da će Portugalija nastaviti da podržava proces evropskih integracija Srbije, koja je - kako je naveo, značajan i pouzdan partner EU i važan segment regionalne stabilnosti.

Ministar Jadranka Joksimović zahvalila je ambasadoru Saraivi na saradnji i poželela mu uspeha u budućem radu.

Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi dveju država dobri i da postoji obostrana želja za njihovim jačanjem, kao i da će neki od otvorenih poziva zvaničnicima Portugalije da posete Srbiju biti realizovani tokom ove godine.    

Izvor: Tanjug