Potpisan Protokol o saradnji na stvaranju Regionalne škole za državnu upravu

02. maj 2006. |

Beograd, 2. maj 2006. godine - Potpredsednik Vlade i šef tima Republike Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Miroljub Labus potpisao je danas u Briselu Protokol o saradnji na stvaranju Regionalne škole za državnu upravu.

Potpisivanju ovog protokola prisustvovali su i evropski komesar za proširenje Oli Ren i drugi predstavnici institucija EU, kao i predstavnici svih država potpisnica protokola - Hrvatske, Makedonije, Albanije i BiH.

Cilj Regionalne škole je stvaranje mehanizma za unapređenje obuke i usavršavanje državne uprave u zemljama zapadnog Balkana koje je neophodno u procesu daljeg približavanja EU.

Oli Ren je ocenio da potpisani protokol predstavlja još jedan dokaz o konkretnom napretku u ispunjenju Solunske agende o regionalnoj saradnji i evropskoj perspektivi zapadnog Balkana.

On je istakao da je ovo već treći korak u tom pravcu u proteklih mesec dana i podsetio na početak pregovora o zoni slobodne trgovine na Balkanu u okviru sporazuma CEFTA početkom aprila u Bukureštu, kao i na nedavne preliminarne razgovore o viznim olakšicama za Srbiju i Crnu Goru i za Makedoniju.

Labus se tokom dana u Briselu sastao i sa direktorom Direkcije za zapadni Balkan Rajnhardom Pribeom.

U delegaciji Vlade Srbije su, pored Labusa, i direktor Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević i državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vesna Ilić-Prelić.