Pregoviri o viznim olakšicama u septembru

17. april 2006. |

NOVI SAD, 17. aprila 2006. - Održavanje naredne runde pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU zavisiće od ocene glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, ocenila je danas direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević, prenosi agencija Beta.

Na skupu `Želimo li zaista u EU`, održanom u Novosadskoj novinarskoj školi uz podršku Fondacije Konrad Adenauer, Tanja Miščević je rekla da je stav Evropske komisije da `nema pregovora ukoliko nema pune saradnje`, dodajući da to proizilazi iz garancija koje su došle sa srpske strane i da će `taj scenario biti primenjen već za prvu narednu rundu, 12. maja`.

Sa druge strane, Miščevićeva je izrazila uverenje da, u slučaju da do pune saradnje sa Hagom dođe do kraja aprila, proces pregovaranja o stabilizaciji i pridruživanju može da bude ubrzan i da postoji realna mogućnost da se do leta taj sporazum parafira.

`To bi bio veliki uspeh, jer bi do zaključivanja došlo posle pregovora u kojima smo aktivno učestvovali i nismo samo slepo prihvatali ono što nam je Komisija davala`, rekla je ona.

Ona je izrazila očekivanje da bi pregovori o olakšavanju viznog režima mogli da počnu u septembru, dodajući da je reč o `drugačijoj vrsti pregovora, za koje se traži novi mandat`.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku, EU i države članice pojedinačno `ne žele da razgovaraju` o liberalizaciji viznog režima i stavljanju SCG na takozvanu belu šengensku listu.