Počeo Tvining program za SCG

13. april 2006. |

BEOGRAD, 13. april 2006. (FoNet) - Šef Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević predstavila je danas Tvining projekat za Srbiju i Crnu Goru, koji će državna zajednica i države članice sprovoditi u saradnji sa ekspertima Francuske i Slovenije.

Miščević je rekla da Tvining projekat predstavlja inicijativu koju je pokrenula Evropska komisija i kojom se podržava saradnja institucija zemalja članica EU sa odgovarajućim institucijama zemalja kandidata za članstvo u EU.

Zamenik direktora Francuske agencije za međunarodnu saradnju Žerar Bušaren rekao je da će Tvining projekat `Izgradnja kapaciteta u procesu evropskih integracija` trajati dve godine, kao i da je za njega obezbeđen budžet od 2,5 miliona evra.

Cilj projekta je, dodao je Bušaren, da se institucije i administracija pripreme za priključivanje EU.

On je naglasio da će tokom dve godine biti angažovan veliki broj stručnjaka koji će raditi na ovom Tvining projektu, ali će, zbog organizacije države, biti angažovana tri stalna savetnika koji će raditi sa administracijom državne zajednice i država članica.

Koordinator Tvinig programa za Sloveniju Andrej Engelman podsetio je da je 1998. godine Slovenija bila, po oceni EU, najlošiji kandidat za prijem, ali da je u Uniju ušla kao najpripremljenija članica od svih kandidata.

Engelman je rekao da je Tvinig program partnerstvo u kojem će se tražiti najbolje rešenje za SCG, kao i da to neće biti kopiranje rešenja iz Slovenije ili Francuske.

Tvining program sadrži sedam komponenti – procenu institucija, strateški plan za nadležne organe, uključujući i jačanje institucija, komunikaciju i razmenu informacija, obuku, izradu nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU, upravljanje projektima i realizaciju fondova EU i praćenje i kvalitetno upravljanje Tvining programom.

`Mi želimo da uspostavimo koordinacione mehanizme zato da bi se obezbedilo da država govori u Briselu samo jednim jezikom. To je veoma bitno, ako hoćete bilo šta da postignete u Briselu, da se tačno zna šta su ciljevi Srbije u Evropi`, naglasio je Engelman.

On je dodao da se, kada je u pitanju treća komponenta projekta, komunikacija i razmena informacija, mora biti realan, jer predstoji referendum u Crnoj Gori.

`Zbog toga ćemo ubrzati neke aktvnosti na nivou republika, malo sačekati sa državnom zajednicom, jer naše mišljenje je da, bez obzira na ishod referenduma, državna zajednica treba malo da se promeni i tada će se jasno videti šta će biti sa zajednicom i onda startovati punom parom`, istakao je Engelman.