Usaglašen veliki deo Sporazuma

05. april 2006. |

BEOGRAD, 05. april 2006. (FoNet) - Šef pregovaračkog tima SCG za pregovore sa EU Vuk Drašković izjavio je da Evropska komisija želi da pregovori sa EU budu završeni u predviđenom roku, ali da to zavisi od toga šta će se desiti u narednih nekoliko nedelja i da li će Hagu biti izručeni preostali begunci.

Drašković je novinarima posle pregovora o zakljulenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju rekao da je važno da su oni nastavljeni uspešno i u konstruktivnoj atmosferi.

Direktor Direktorata za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Rajnhard Pribe rekao je da se politika EU po pitanju saradnje Srbije sa Hagom `ne menja`, i da očekuje da procena te saradnje krajem aprila bude pozitivna.

On je podsetio da se ova runda pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG održala posle razgovora sa glavnim tužiocem Haškog suda Karlom del Ponte i da se nova procena očekuje krajem aprila.

Pribe je rekao da je u drugoj zvaničnoj rundi usaglašen veći broj tema o kojima se ranije pregovaralo.

Šef pregovaračkog tima Crne Gore i ministar za evropske integracije Gordana Đurović rekla je da timove očekuje u narednom periodu dosta posla i da je dobar deo sporazuma usaglašen.

Šef pregovaračkog tima Srbije i potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus rekao je da su neke dileme razrešene i ako se nastavi ovim tempom, u julu bi pregovori mogli da budu završeni.

On je naglasio da je tim SCG prihvatio rok od pet godina za liberalizaciju trgovine, ali pošto se radi o nekim specifičnim rokovima, to pitanje je ostavljeno u, kako je rekao, uglastim zagradama, do sledeće runde pregovora sa EU.

`Mi smo blizu završetka pregovora, naravno, pod pretpostavkom da postoje politički uslovi za to. Puna saradnja sa Haškim sudom i ovaj ćemo posao vrlo brzo da završimo`, zaključio je Labus.