Druga zvanična runda pregovora o EU

04. april 2006. |

BEOGRAD, 04. april 2006. (FoNet) - Šef Kancelarije VladeSrbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas FoNetu da očekuje da će sutra,u drugojzvaničnoj rundi pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, biti zvanično zatvorene teme koje surazmatrane na prethodnim rundamapregovora.

Miščvićje najavila da će se sutra otvoriti dve noveteme, koje se tiču slobodnog kretanja radne snage i deonaslova pet i deset sporazuma, koje se tičuinstitucionalnih i završnih odredbi Sporazuma.

`Ovoga puta ćemo proći kroz sve oblasti, sve teme kojesmo otvarali tokom pregovora, od preambule, opštihprincipa, regionalne saradnje, oblasti finansijskesaradnje, za koje mislimo da ćemo ih zvanično zatvoriti i dogovoriti u potpunosti tekst ovog sporazuma`, rekla jeMiščević.

Ona je naglasila da tema olakšavanja viznog režima ni ujednom momentu nije bila predviđenakao sadržinapregovora za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji ipridruživanju.Prema njenim rečima, sporazum nema u svojim odredbama nitijedan deo koji bi se odnosio na konkretno olakšavanjeviznog režima.

Zbog toga je Evropska komisija pre par meseci pokrenulainicijativu za paralelno odvijanje pregovora, dodala jeMiščević, odnosno dogovora koji su u vezi sapitanjem olakšavanja dobijanja viza.

`Prva je Makedonija, pa se onda pojavila ideja da mi budemonaredna država, sa kojom će se ovi pregovori otvoriti i jedina stvar koja je unela zabludu je da su i ovi pregovorii prva misija koja je trebalo da napravi uvod u stanje uministarstvu policije, pravosuđu i svim pitanjima vezanimza ovu oblast trebalo da budu u aprilu`,precizirala jeona.

Miščevićje istakla da u ovom momentu postoje pozitivnenajave iz Evropske komisije, koje su takođe bile podznakom pitanja kao i pregovori o sporazumu, da će semisija pojaviti u Beogradu krajem aprila.

To nije predmet ove runde pregovora iz tehničkog i izpolitičkog razloga, naglasila je ona.

Tehnička odluka je zbog toga što, iako je Evropskakomisija veliki sistem, malo je ljudi koji se bave zapadnimBalkanom i tehnički je bilo nemoguće urediti njihovdolazak u sredu, ocenila je Miščević.

Ona je dodala da se radi i o političkoj odluci, jer je i komesar za proširenje EU Oli Ren rekao - sačekaće se dokraja aprila, da bi se videlo da li će se ostvariti punasaradnja sa Haškim tribunalom, da bi i ova priča mogla dase organizuje u jednoj zvaničnoj rundi pregovora.