Sastanak predstavnika Vlade Srbije i Evropske komisije

04. april 2006. |

BEOGRAD, 4. aprila 2006.- Predstavnici Vlade Srbije i Evropskekomisije razmatraju danas u Beogradu reforme u oblasti pravde,slobodei bezbednosti, saopšteno je iz Kancelarije Vlade SrbijezapridruživanjeEU.



U saopštenju se navodi da sektorskim sastankom Unapređenogstalnogdijaloga predsedava direktorka Kancelarije Tanja Miščević i savetnik u Delegaciji Evropske komisije u SCG Dejvid Hadson.



Stručnjaci Ministarstva pravde predstaviće reforme u pravosudnomsistemu, pre svega u organizaciji pravosuđa, obuci sudija i tužilacai daljem planu reformi, a biće reči i o unapređenju zatvorskogsistema u Srbiji,navodiseusaopštenju.



Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova govoriće o reformipolicijskog sistema i borbi protiv organizovanog kriminala, ekonomskogi finansijskog kriminala, kao i o borbi protiv terorizma i pranjanovca.



Na sastanku će biti reči i o organizaciji policije, o odeljenjuunutrašnje kontrole, obuci policijskog osoblja, saradnji policije ipravosuđa i zaštiti svedoka.



Popodnevni deo sastanka biće posvećen borbi protiv korupcije,izazovima i problemima u primeni vladine strategije, kao i borbi protiv krijumčarenja ljudi, prevencijinarkomanije i borbiprotivtrgovine drogama.



Navodi se da će se posebno razmatrati primena politika u oblastipogranične kontrole, politike viza, azila i migracija, uključujućii politiku readmisije.



Na sastanku učestvuju i predstavnici Narodne banke Srbije iMinistarstva finansija Srbije, kao i stučnjaci vladine Kancelarije zapridruživanje EU, dodaje se u saopštenju.