Danas je Dan evropske saradnje

21. septembar 2018. | Beograd

Danas je Dan evropske saradnje

Dan evropske saradnje, 21. septembar, obeležava se danas širom Evrope kao datum koji slavi važnost i dostignuća teritorijalne saradnje. Ministarstvo za evropske integracije je, od početka, uključeno u evropsku organizaciju Dana evropske saradnje u Srbiji i već sedmu godinu za redom ovim povodom organizuje niz dešavanja u Beogradu i pograničnim regijama naše zemlje. Evropska unija proglasila je 2018. za godinu Evropskog kulturnog nasleđa, te smo sve ovogodišnje obeležavanje ovog datuma posvetili predstavljanju šarenolikosti i bogatstvu baštine Srbije i susednih zemalja, kao važnog dela očuvanja i negovanja tradicije i kulture čitave Evrope. Festival evropskog dokumentarnog filma koji organizujemo u okviru obeležavanja Dana Evropske saradnje „Evropska saradnja: filmska priča“, održava se u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, u Beogradu, od 19. do 21. septembra, a festival večeras zatvara dokumentarno ostvarenje „Pariska opera“, reditelja  Žan - Stefana Brona, sa početkom od 20.00 časova.

 

U Knjaževcu danas možete da nas posetite na platou ispred Doma kulture, gde od 16.00 časova, u saradnji sa Ministarstvom za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske, organizujemo umetnički festival “Bojimo našu budućnost zajedno”. Događaj je posvećen Danu evropske saradnje i posebno će biti predstavljeni rezultati Programa prekogranične saradnje Bugarska - Srbija. U okviru bogatog programa očekuju vas radionice slikanja za osnovce i srednjoškolce, face painting, predstavljanje primera dobre prakse i uspešnih projekata koji se sprovode u Knjaževcu, nastup mešovitot srpsko - bugarskog hora i koncert Biljane Krstić i Bistrik orkestra.

 

Program prekogranične saradnje Mađarska - Srbija obeležava ovogodišnji Dan evropske saradnje organizovanjem 15 događaja koje će se tokom septembra i oktobra realizovati kroz sedam aktuelnih projekata. Posetioci će imati priliku da uživaju u festivalima na otvorenom, kao i u besplatnim sportskim događajima, umetničkim izložbama, pozorišnim predstavama za decu... Detaljni program i raspored događaja postavljeni su na Internet stranici Programa - http://www.interreg-ipa-husrb.com/  Pozivamo vas da se pridružite nekoj od naših mnogobrojnih manifestacija i srećan vam Dan evropske saradnje!