Srbija deo Bolonjskog procesa

10. mart 2006. |

BEOGRAD, 10. mart 2006. (FoNet) - Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović najavio je danas da će biti smanjen broj fakulteta, čiji je broj od 2000. godine znatno povećan.

Vuksanović je na konferenciji za novinare Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU i Fondacije Konrad Adenauer posvećenoj aktivnostima ministarstva na putu pridruživanja Srbije EU, rekao da su ga na početku mandata sačkale 62 prijave za osnivanje fakulteta, da je odobrio 20. Rekao je da ostale neće razmatrati do 20. marta, kada treba da se osnuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Vukasanović je ocenio da je ministarstvo postiglo veliki uspeh sa Zakonom o visokom obrazovanju, jer je urađen u saradnji sa rektorima univerziteta, a dobio je podršku i većine poslanika u parlamentu Srbije.

Šef Kancelarije Vlade Srbije Tanja Miščević podsetila je da je 8. marta Kancelarija napunila dve godine, ali da je već imala brojne, značajne i vrlo uspešne aktivnosti.

Ona je podsetila da je usvojena Strategija Srbije za pristupanje SCG Evropskoj uniji, da je Kancelarija pripremila i koordinira pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i prudruživanju EU, kao i da redovno održava sastanke sa predstavnicima medija u cilju informisanja i edukacije javnosti o procesu evropskih integracija.

Miščević je najavila i da od ponedeljka 13. marta počinje kampanja `Da li ste znali` koja ima za cilj da upozna građane sa osnovim pojmovima, podacima i vrednostima procesa pridruživanja EU.

U dnevnim novinama Blic, Večernje Novosti, Danas i Politika u narednih 15 nedelja biće objavljivani tekstovi, koji će predstaviti prednosti evropskog puta Srbije, rekla je ona.

Na brifingu je predstavljena i novoimenovana direktorka beogradske kancelarije Fondacije Konrad Adenauer Klaudija Nolte, inače bivša nemačka savezna ministarka za omladinu i porodicu u vladi Helmuta Kola.

Ministar prosvete Srbije Slobodan Vuksanović ocenio je danas da se još ne mora otvarati tema statusa crnogorskih studenata u Srbiji, jer veruje da će posle referenduma u Crnoj Gori državna zajednica opstati.

Prema njegovim rečima, Srbija je deo Bolonjskog procesa i Ministarstvo prosvete se trudi da uspostavi ujednačen sistem studiranja i priznavanja diploma.