Labus: dobar tehnički posao

24. februar 2006. |

BEOGRAD, 24. februar 2006. (FoNet) - Potpredsednik Vlade Srbije i šef pregovaračkog tima Miroljub Labus izjavio je da su dve runde tehničkih razgovora sa Evropskom unijom dobro prošle i da postoji mogućnost da sav posao u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju bude završen u junu, ukoliko se ispuni obaveza prema Tribunalu u Hagu.

Labus je naveo da se zaista radi o pregovorima sa EU, a ne o uslovljavanju evropskog partnera po sistemu `uzmi ili ostavi`.

Prenoseći detalje sa pregovora tima Srbije sa delegacijom EU na brifingu koji su organizovale Kancelarija za pridruživanje EU Vlade republike Srbije I Fondacija Konrad Adenauer, on je istakao da su podnete dve liste sa carinskim stopama za industrijske i poljoprivredne proizvode.

`Naša ponuda je takva da za industrijske proizvode posle šest godina imamo zonu slobodne trgovine sa EU i da nema međusobnih carina. Za poljoprivredne proizvode, posle šest godina, zadržaćemo još jedan nivo zaštite za 20 odsto proizvoda, jer smatramo da naša poljoprivreda ne može u tom roku da se prilagodi konkurenciji u EU`, precizirao je on.

Delegacija EU imala je dva predloga, naglasio je Labus I dodao da se prvi odnosi na skraćenje perioda prilagođavanja za godinu dana, a drugi da prilagođavanje ne ide linearno, već `malo sporije na početku, a brže na kraju`.

Labus je, na konferenciji za novinare Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU, objasnio da bi momenat ulaska u EU trebalo da se poklopi sa stvaranjem slobodne zone trgovine.

`Cela naša filozofija je da u drugoj polovini 2006. godine potpissemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje, a da se sa njegovom primenom počne 2007. godine. Primena traje šest godina, znači 2012. godine mi završavamo period tranzicije i bićemo spremni za članstvo`, precizirao je on.

Prema Labusovoj oceni, država bi mogla da bude spremna da `uđe` u novi sedmogodišnji period budžeta EU, od 2014. do 2021. godine.

`Brisel brani svoje interese u ovim pregovorima, mi svoje, i naći ćemo se negde na kraju`, istakao je on.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević izrazila je očekivanje da će u drugoj polovini godine u pregovorima biti reči o olakšicama viznog režima.

Ona je rekla da je već uspostavljena saradnja sa Ministarstvima unutrašnjih poslova i pravde, kako bi se uradilo ono što je na strani Srbije.