Druga runda pregovora EU - SCG

22. februar 2006. |

BEOGRAD, 22. februar 2006. (FoNet) - Druga runda tehničkih pregovora između Srbije i Crne Gore i Evropske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počela je u Beogradu, a predviđeno je da se razgovora o pitanjima iz nadležnosti SCG i onima iz nadležnosti država članica.

Pregovorački timovidržavne zajednice i EU pregovarali su o ustanovljavanju preduzeća, finansijskim uslugama i kretanju kapitala i usklađivanju zakona.

Drugog dana pregovora dana očekuju se konkretniji razgovori o pitanjima koja se odnose na liberalizaciju trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima, a pregovorački timovi država članica imaće odvojene sastanke sa delegacijom EU.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je po okončanju prvog dana pregovora da su predstavnici Evropske unije (EU) prihvatili `veliki deo` predloga SCG.

`Danas je razgovarano o osnivanju preduzeća, o nacionalnom tretmanu tih preduzeća, kao i o pravima zaposlenih`, precizirao je Labus.

Teme pregovora, dodao je vicepremijer, bile su iusluge u oblasti saobraćaja, sloboda kretanja kapitala na kraći i duži rok, kao i pravila za javne nabavke.

`Mislim da smo imali dobar dan. Sedam sati smo pregovarali i ono što smo dogovorili je dobro`, naglasio je Labus.

Ministar u Vladi Crne Gore Gordana Đurovich rekla je da su pregovori vođeni u skladu sa politikom `dva koloseka`.

`U skladu sa tom politikom i dalje se snažno afirmiše pregovarački kapacitet država članica, čak i u onim delovima u kojima nemamo potpuno usaglašene stavove`, naglasila je Đurović.