Nastavak dijaloga sa EU

21. februar 2006. |

Beograd, 21. februar 2006. – U Beogradu se održava sektorski sastanak predstavnika Evropske komisije (EK), državne zajednice Srbije i Crne Gore i ministarstava Vlade Republike Srbije, na kojem se, u okviru 10. Unapređenog stalnog dijaloga, razgovara o napretku reformi u oblasti unutrašnjeg tržišta i konkurencije, saobraćaja, energetike, informatičkog društva, kulture i medija.

Današnji sastanak je prilika da se zajednički razmotre i preporuke iz Evropskog partnerstva za SCG, da Evropska komisija i na ovaj način prikupi podatke za izradu Godišnjeg izveštaja o našoj zemlji, kao i da se dodatno upoznaju sa činjenicama važnim za pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Eksperti Evropske komisije i Vlade Srbije razmatraće stepen dostignutih pravnih, ekonomskih i institucionalnih reformi u sektoru finansijskih usluga, računovodstvenih pravila, javnih nabavki, kao i u sektoru slobode osnivanja preduzeća.

Posebne teme o kojima će biti reči sa predstavnicima SCG, u sklopu zajedničke nadležnosti državne zajednice i država članica, jesu pravo intelektualne svojine, standardizacija i akreditacija.

U oblasti politike konkurencije, predstavnici srpskih ministarstva govoriće o zakonodavstvu u oblasti antitrasta, uključujući kontrolu spajanja preduzeća i zastupništvo, kao i o kontroli državne pomoći.

Predstavnicima Evropske komisije biće predstavljeno stanje u oblasti pružanja usluga u saobraćaju, zatim energetike, informacionog društva, mreža elektronskih komunikacija, kao i saradnja u audiovizuelnoj oblasti i audiovizuelna politika u Srbiji.

Razgovori sa Evropskom komisijom biće nastavljeni u sredu 22. i četvrtak 23. februara, na drugoj rundi tehničkih pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.