EU očekuje punu saradnju sa tribunalom

16. februar 2006. |

BEOGRAD, 16. februar 2006. (FoNet) - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso izjavio je da se nada da će Srbija i Crna Gora ostvariti punu saradnju sa Haškim tribunalom do kraja februara kada bi komesar za proširenje Oli Ren trebalo da podnese izveštaj Savetu ministara EU.

`Mislimo pozitivno da će Oli Ren krajem februara moći da podnese izveštaj da je SCG ostvarila punu saradnju sa Haškim tribunalom`, odgovorio je Baroso na pitanje da li bi pregovori SCG i EU mogli biti suspendovani zbog nesaradnje sa Hagom.

U suprotnom, kako je rekao Baroso na konferenciji za novinare, to će biti ozbiljan problem, jer EU zahteva saradnju sa Hasskim tribunalom i veoma objektivno će proceniti izveštaj o tom pitanju.

Baroso je istakao da je jako zadovoljan početkom pregovora SCG i EU, koje je ocenio kao jako profesionalne i dodao da se nada da ostvaren napredak neće biti usporen političkim problemima, kao što je saradnja sa Haškim tribunalom.

Nisam došao u Beograd da pričam samo o Haškom tribunalu, mnogo važnija je budućnost Srbije, čija je prespektiva u Evropi i ako za to postoje neke prepreke treba ih ukloniti, ocenio je predsednik Evropske komisije.

Baroso je rekao da je impresioniran spremnošću koju su svi njegovi sagovornici u Beogradu pokazali u naporima da se približe EU i dodao da je ohrabren reakcijama na govor koji je održao parlamentu SCG.

Govoreći o inicijativi da zemlje zapadnog Balkana stvore ekonomsku uniju, on je istakao da zemlje regiona ukoliko žele da budu deo EU moraju da pokažuda su spremne da takvu saradnju ostvare i u samom regionu.

Napominjući da je u SCG došao u veoma osetljivom trenutku kada se odlučuje o referendumu u Crnoj Gori i počinju pregovori o konačnom statusu Kosova, Baroso je ponovio da EU ne želi da prejudicira status Kosova.

Podržavamo pregovore, našcilj je demokratsko imultietničko Kosovo i očekujemo od svih da se uključe u taj proces, rekao je on.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren istakao je da sama činjenica da je predsednik Evropske komisije došao u posetu zemljama zapadnog Balkana pokazuje koliko ozbiljno EU misli kada govori o evropskog prespektivi tog područja.