Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Do kraja juna dobre vesti iz Brisela

06. jun 2018. | Brisel

J. Joksimović: Do kraja juna dobre vesti iz Brisela

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija do kraja juna može da otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Ona je, posle sastanka sa komesarom Johanesom Hanom, u Briselu, najavila i potpisivanje dela pretpristupnih fondova u visini od 42 miliona evra kao i fonda za poljoprivrednike od 175 miliona evra bespovratne pomoći.
„Ono što je pozitivno jeste da do kraja juna očekujem da imamo dva nova poglavlja otvorena. Pretpostavljam da će to biti Poglavlje 33 - finansijske i budžetske odredbe i Poglavlje 13 koje se tiče ribarstva“, najavila je Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.
„Mislim da pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili niti jedno poglavlje. Iako bismo mi voleli više ili mislim da je možda i trebalo više, takav je proces u EU gde se dešavaju različite vrste političkih turbulencija i neočekivanih dešavanja“, kaže Joksimović.

Ministar za evropske integracije je posle sastanka sa komesarom Johanesom Hanom najavila i potpisivanje novih fondova u oblasti pretpristupne pomoći (IPA) i sporazuma u okviru evropskog fonda za razvoj poljoprivrede (IPARD).
„Ono što je vrlo važno jeste to da sam sa komesarom Hanom dogovorila potpisivanje, po prvi put, finansijskog sporazuma IPARD koji se odnosi na fondove za poljoprivrednike. Radi se o 175 miliona evra bespovratne pomoći do 2020. godine“, kaže Joksimović.

Ona je najavila da bi do kraja juna Srbija trebalo da potpiše i deo finansijske pomoći iz pretpristupnih fondova za 2017. godinu u visini od 42 miliona evra od ukupno 138 miliona evra.
„Bili smo dobri u programiranju i nalazili najbolje projekte koji mogu da budu podržani od strane Evropske komisije. Pregovaram sa Komisijom oko toga koji su projekti najzreliji i u kojim oblastima treba da koristimo sredstva. Bili smo dobri u tome i zbog toga ćemo iduće godine biti i nagrađeni sa nešto više novca“, kaže ministar Joksimović.

Ona je najavila da će se u Briselu u četvrtak sastati sa ambasadorima svih zemalja članica kako bi im predstavila napredak i očekivanja Srbije na putu evrointegracija, ali i čula koja su to očekivanja EU.
„Svi treba da budemo pozitivni i da gledamo u pozitivnu budućnost. EU je na kraju ipak ponudila svakome nešto i svaka država je našla svoju korist u EU, a pre svega jedan projekat mira, stabilnosti, a onda ide i ekonomski prosperitet. Zato je važno sve ono što predsednik Vučić i ova vlada godinama promoviše“, poručila je Joksimović.
 

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Ministar za evropske integracije J. Joksimović

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Ministar za evropske integracije J. Joksimović

 

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.

 

 

Pogledajte zanimljiv video o tome šta se u Srbiji finansira IPA sredstvima: