Počelo planiranje nacionalnih prioriteta Republike Srbije za međunarodnu pomoć u periodu 2019 – 2025.

25. maj 2018. | Beograd

Počelo planiranje nacionalnih prioriteta Republike Srbije za međunarodnu pomoć u periodu 2019 – 2025.


Ministarstvo za evropske integracije, kao institucija nadležna za koordinaciju međunarodne razvojne pomoći, započinje proces izrade novog višegodišnjeg planskog dokumenta za razvojnu pomoć, za period 2019-2025. Ovaj dokument biće jedan od ključnih instrumenata kojima će Vlada da definiše strateške pravce razvoja Srbije, a podržavaće i aktivnosti planirane Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU. Biće predloženo da se iz međunarodnih razvojnih sredstava finansiraju prioriteti i mere u devet najvažnijih sektora: reformi javne uprave, pravdi, unutrašnjim poslovima, saobraćaju, životnoj sredini, energetici, konkurentnosti, razvoju ljudskih resursa i društvenom razvoju, poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Dokument predstavlja osnovu za pregovore sa razvojnim partnerima, kako bi se precizno definisale oblasti saradnje i usmerila podrška donatora ka sprovođenju najvažnijih društveno-ekonomskih reformi, kao i ka jačanju administrativnih i institucionalnih kapaciteta naše zemlje.

Donatorsku zajednicu u Republici Srbiji čini više od 30 bilateralnih razvojnih partnera, multilateralnih organizacija i međunarodnih finansijskih institucija. Na osnovu, sa njima, zaključenih međunarodnih sporazuma, Srbiji su na raspolaganju  sredstva kojima se finansira sprovođenje  reformi u procesu  pristupanja Srbije EU i njen društveno-ekonomski razvoj. Više informacija o međunarodnoj razvojnoj pomoći možete da nađete na:

http://www.mei.gov.rs/src/fondovi/medjunarodni-fondovi/ i www.evropa.gov.rs