Informacije Aktuelnosti

Manifestacija „Evropa priča - živa biblioteka” otvorena na Vračaru

14. maj 2018. | Beograd

Manifestacija „Evropa priča - živa biblioteka” otvorena na Vračaru


Manifestacija &bdxuo;Evropa priča - živa biblioteka&ldxuo; otvorena je 12. maja na Svetosavskom platou u Beogradu, ispred Narodne biblioteke Srbije, a u okviru Nedelje Evrope na Vračaru. Događaj su organizovali Udruženje građana Libero i Gradska opština Vračar, u saradnji s partnerima i predstavnicima lokalnih samouprava iz Skoplja, Ljubljane, Brčko distrikta, kao i međunarodnom organizacijom iz Brisela.

Manifestaciju su otvorili v. d. pomoćnika ministra za evropske integracije Tamara Delić, predsednik Skupštine GO Vračar Mihailo Grupković, šef za informisanje, komunikacije i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese, direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Žarko Stepanović, zamenik upravnika Narodne biblioteke Vladan Trijić i predsednica Udruženja građana Libero Jelena Spasović.

&bdxuo;Evropa priča - živa biblioteka  jedna je od onih manifestacija koja otvara vrata u evropski svet, a deo tog evropskog sveta, sa svojim nacionalnim i kulturnim identitetom, ste upravo vi, jer proces evropskih integracija podrazumeva učešće svih i pripada svima nama&rdxuo;, rekla je pomoćnica ministra za evropske integracije Tamara Delić obraćajući se mnogobrojnim građanima na otvaranju događaja.

Ona je saopštila da je Ministarstvo za evropske integracije rado podržalo realizaciju ovog događaja i istakla da su predstavnici Ministarstva prisutni kako bi sa građanima razgovarali o različitim pojmovima, politikama EU i vrednostima u vezi sa Evropskom unijom i procesom evropskih integracija Srbije.

&bdxuo;Upravo koncept 'žive biblioteke govore o EU' predstavlja dobru priliku da razmenimo ideje, čujemo stavove i iskustva vršnjaka koji dolaze iz različitih država, da jedni od drugih učimo i skupa napredujemo. U te svrhe smo za Vas obezbedili i besplatan edukativan materijal, a Ministarstvo će se uključiti i u ostatak programa kroz učešće u radionicama u vračarskim školama. Pored toga, za najmlađe Vračarce pripremili smo i edukativnu pozorišnu predstavu o značaju zaštite životne sredine i reciklaže&rdxuo;, saopštila je pomoćnik ministra i pozvala sve prisutne sugrađane, goste i učesnike iz BiH, Slovenije, Makedonije, mreže civilnih organizacija iz Brisela da se bliže upoznaju sa prednostima koje Srbija i svi njeni građani imaju od procesa evropskih integracija - da se informišu šta je na tom putu urađeno i šta nam predstoji.

Proslavi Nedelje Evrope na Vračaru  prisustvovalo je više od 300 mladih iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Belgije i Srbije koji su imali priliku da se upoznaju, druže, podele iskustva i nauče više o procesu i značaju EU integracija i Evropske unije. Svi zainteresovani građani mogli su tokom trajanja manifestacije da besplatno iznajme &bdxuo;živu knjigu&ldxuo; i da sa stručnjacima razgovaraju o temi koja ih interesuje u vezi sa Evropskom unijom, razbiju predrasude i informišu se o načinu na koji će članstvo u Evropskoj uniji uticati na njihov život.

Predstavnici Ministarstva za evropske integracije, Privredne komore Srbije, Saveta Evrope, EU Info centra, Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije i Instituta za evropske poslove, institucija koje takođe podržavaju realizaciju ovog događaja, učestvovale su u razgovoru sa mladima i ostalim sugrađanima.

 

В. д. помоћника министра за европске интеграције Тамара Делић

V. d. pomoćnika ministra za evropske integracije Tamara Delić

 

Отварање манифестације „Европа прича - жива библиотека”

Otvaranje manifestacije „Evropa priča - živa biblioteka”

 

Манифестација „Европа прича - жива библиотека”

Manifestacija „Evropa priča - živa biblioteka”

 

Недељa Европе на Врачару

Nedelja Evrope na Vračaru

 

Недељa Европе на Врачару

Nedelja Evrope na Vračaru

 

Недељa Европе на Врачару

Nedelja Evrope na Vračaru

 

Недељa Европе на Врачару

Nedelja Evrope na Vračaru

 

Недељa Европе на Врачару

Nedelja Evrope na Vračaru

 

Недељa Европе на Врачару

Nedelja Evrope na Vračaru

 

Недељa Европе на Врачару

Nedelja Evrope na Vračaru

 

Недељa Европе на Врачару

Nedelja Evrope na Vračaru