Ključna saradnja sa Hagom

30. januar 2006. |

BRISEL, 30. januar 2006. (FoNet) - Ministri inostranih poslova Evropske unije poručili su danas da će tok i okončanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG I BiH zavisiti od pune saradnje sa Haškim tribunalom i pozvali obe zemlje da preduzmu odlučne akcije kako bi preostali haški begunci, posebno Radovan Karadžić i Ratko Mladić, konačno bili izvedeni pred Haški sud.

Savet EU u zaključcima sa današnjeg sastanka u Briselu pozdravio je deklarativnu spremnost dvaju zemalja da sprovode reforme, ali je poručio da će poštovanje obaveze saradnje sa Tribunalom, uz ostala važna pitanja, zajedno sa Evropskom komisijom biti razmotreno pre nego što se ti pregovori završe.

Savet je izrazio zabrinutost zbog izveštaja predsednika i glavnog tužioca Haškog tribunala Savetu bezbednosti UN 15. decembra prošle godine i podvukao još jednom značaj pune saradnje dvaju zemalja sa tim sudom.

Puna saradnja sa haškim tribunalom je ključna za postizanje trajnog pomirenja u reionu i za uklanjanje glavne prepreke na putu prema Evropskoj uniji.

U zaključcima se navodi da Savet potvrđuje da Ustavna povelja SCG, dozvoljava da se posle tri godine u republikama održi referendum o nezavisnosti, ali napominje da takav proces mora biti u skladu sa međunarodno priznatim demokratskim standardima, što je ključni element za stabilnost i napredak prema EU.

U tom smislu, Savet podržava preporuke Venecijanske komisije iz decembra prošle godine i pruža punu podršku misiji specijanog izaslanika visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Miroslavu Lajčaku.

Savet poziva sve političke snage u Crnoj Gori da sarađuju međusobno, kao i sa Lajčakom, kako bi se saglasili o sprovođenju i primeni predloženog referenduma i uzdržali se od jednostranih akcija koje mogu umanjiti izglede za uspeh dijaloga.

`Osiguravanjem širokog konsenzusa o modalitetima referenduma u Crnoj Gori, i njegovo sprovođenje u skladu sa međunarodnim standardima, obezbediće da referendumski proces i njegov ishod imaju potrebni legitimitet i održivost`, navodi se u zaključcima.

Savet je izrazio žaljenje zbog smrti predsednika Kosova Ibrahima Rugove, ocenjujući da je `Kosovo izgubilo istorijskog vođu koji je svoj život posvetio mirnom promovisanju prava svog naroda`.

U ovim vremenima važnih odluka o budućnosti Kosova, Savet poziva sve partije na Kosovu i njihove vođe da rade zajedno, kako bi se postigao dalji napredak u sprovođenju standarda i kako bi Kosovo konstruktivno učestvovalo u procesu određivanja statusa pokrajine.

U zaključcima o zapadnom Balkanu ministri su pozdravili izveštaj Komisije, pod naslovom `Zapadni Balkan na putu ka EU: konsolidovanje stabilnosti, jačanje prosperiteta`, kao dobru osnovu za dalje razgovore na neformalnim sastancima ministara inostranih poslova EU, kao i na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU i zapadnog Balkana, u Salcburgu u martu ove godine.

U zaključcima se ističe da EU ostaje spremna da pomogne zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU praktičnim merama, kako bi njihova evropska perspektiva postala opipljivija.

Saopštenje Saveta EU