J. Joksimović o Izveštaju EK: Važno što nema nazadovanja ni u jednoj oblasti

18. april 2018. | Beograd

J. Joksimović o Izveštaju EK: Važno što nema nazadovanja ni u jednoj oblasti


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da u Izveštaju EU o Srbiji nema nazadovanja ni u jednoj oblasti i dodaje da neke važne stvari iz vladavine prava nisu ušle u Izveštaj.

Jadranka Joksimović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da bi Izveštaj o napretku trebalo da pokrije godišnje reforme u zemlji kandidatu.

„Prošlo je godinu i po dana od poslednjeg Izveštaja. Od oktobra 2016. do kraja februara 2018. godine Izveštaj je obuhvatio šta smo sve u Srbiji uradili - unutrašnje reforme, ekonomske reforme, vladavina prava, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine, sve su to teme koje se nađu u Izveštaju kojim se ocenjuje kako zemlja kandidat napreduje“, napominje ministar. 

Dodaje da je Izveštaj važan jer će zemlje članice EU želeti da ga analiziraju i vide koliko je urađeno u određenim oblastima.

„Nema nazadovanja ni u jednoj oblasti što je veoma važno. Negde ima većeg napretka, negde nema, ali nije lako pokriti sve aktivnosti”, objašnjava Joksimović i dodaje da se EU suočava sa različitim problemima. 

Kaže da neke važne stvari iz vladavine prava nisu ušle u Izveštaj.

„Recimo to su ustavni amandmani poslati Venecijanskoj komisiji koji su važni za nezavisnost pravosuđa, te usvojena Tužilačka strategija za ratne zločine. EU je dala obećanje da će predstaviti zemljama članicama i ove domete“, napominje ministar.

Ističe da je Srbija potpuno pripremila pet poglavlja koje bi trebalo otvoriti.

„Imamo pregovaračke pozicije koje su poslate i očekujem da će države članice na osnovu ovog Izveštaja da donesu odluku da otvorimo najmanje tri poglavlja. Uvek smo otvarali po dva poglavlja i to je bila praksa", objašnjava Joksimović.

Ministar kaže da veruje da će Federika Mogerini, koja sutra dolazi u Beograd, poslati dobre i pozitivne poruke.

„U Izveštaju je navedeno da je Priština postigla napredak u formiranju ZSO, to se nije dogodilo već je samo najavljeno da će se dogoditi u naredna četiri meseca. Srbija ne traži ustupke, ni medveđe usluge koje se nekad prave drugima, ali tražimo isti kriterijum", ističe Joksimović.

Kaže da poglavlja mnogo znače i kada se otvore, a posebno kada se zatvore, kao i da to znači da su reforme nastavljene.

Izvor: RTS