J. Joksimović: EU da podnese svoj deo odgovornosti

02. april 2018. | Beograd

J. Joksimović: EU da podnese svoj deo odgovornosti

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović pozvala je danas Evropsku uniju da se aktivnije i odgovornije uključi u pitanje poštovanja Briselskog sporazuma, jer je to i njena obaveza kao potpisnice i garanta.
„Mi ćemo insistirati kao ozbiljna evropska država da se poštuju pravno obavezujući sporazumi, koji obavezuju, naravno obe strane. Pozivamo Evropsku uniju da se na odgovorniji, aktivniji način uključi, da bi njen potpis, kojim je garantovala sprovođenje ovog sporazuma, zaista imao kredibilitet“, izjavila je Joksimović gostujući na RTS.

Ona je naglasila da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije jasno pokazali da smo za dijalog i da pokazujemo maksimalnu odgovornost, i napomenula da se tu vidi razlika između pravih država i neuspelih projekata.

Podsetila je da su Briselski sporazum 2013. godine potpisali tadašnji predstavnici Beograda i Prištine, ali i tadašnja predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, te naglasila da je taj sporazum pravno obavezujući i za EU.
„Prema tome, Briselski sporazum je potpisan kao pravno obavezujući sporazum, dakle između dve strane, uz garanciju i učešće Evropske unije. Kad pričamo o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, mi smo se svi fokusirali na budući pravno obavezujući sporazum, a zaboravljamo da je i Briselski sporazum pravno obavezujući“, istakla je Joksimović.

Ministar je rekla da Priština nije u stanju, nema političku volju i očigledno nema kapacitete da sprovede čak ni osnovne principe na kojima je počivala priča o normalizaciji.
„Ne može samo Beograd da bude taj koji treba da radi posao za sve druge. Neka se svi uključe i neka podnesu svoj deo odgovornosti. Uključujući i Evropsku uniju“, kazala je Joksimovićeva.

Ona je podsetila da je pun naziv Briselskog sporazuma Prvi okvirni sporazum o principima normalizacije odnosa i da je kasnije usledio implementacioni plan.

Naglasila je da je Zajednica srpskih opština deo ovog okvirnog sporazuma.
„Zaboravili smo da su tek onda trebale da dođu na dnevni red za nas vrlo važna pitanja imovine, zaštite kulturnog nasleđa, ljudskih prava i nestalih lica i zbog toga ćemo mi insistirati kao ozbiljna evropska država da se poštuju pravno obavezujući sporazumi“, navela je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, pitanje Kosova i Metohije jeste vezano sa evropskim integracijama, ali to je odvojen, paralelni proces.
„Ako samo od toga bude zavisio evropski put Srbije, to će biti pogrešna odluka EU“, smatra ministar.
„Ovo nije samo pitanje za Srbiju. To je pitanje za region i Evropsku uniju i iz tog razloga mislim da će na kraju prevladati stav da posvećenost, konstruktivnost, napredak i reforme će svakako, po meni, biti dovoljno dobar razlog da se prema Srbiji nastavi jedan, ja bih ipak rekla, pozitivan odnos u smislu evropskih integracija“, rekla je Joksimović.

Ona je naglasila da su evropske integracije „susret dve političke volje“ - s jedne strane zemlje kandidata, u ovom slučaju Srbije i Evropske unije.

„To ima neka svoja pravila i procedure, svi građani znaju da je dosta komplikovano, ali ono što je naš interes u evropskim integracijama jesu reforme, razvoj, korišćenje fondova, pretpristupnih fondova, sve ono što naši građani očekuju, nove investicije i radna mesta, to su stvari koje nas motivišu da ostanemo posvećeni procesu evrointegracija“, rekla je Joksimovićeva.

Izvor: RTS i Tanjug