Protekla godina uspešna za proces evropskih integracija

28. decembar 2005. |

BEOGRAD, 28. decembra 2005 - Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević usprotivila se danas predlozima da EU za zemlje zapadnog Balkana pripremi neku vrstu koraka između i zauzela se za nastavak politike proširenja EU koja predviđa punopravno članstvo za sve zemlje regiona, prenosi agencija Beta.


`Zamena za članstvo ne sme da postoji za države zapadnog Balkana`, rekla je Tanja Miščević na konferenciji za novinare Beogradskog centra za evropske integracije (BeCEI) i dodala da se u poslednje vreme u EU sve češće mogu čuti `usamljeni glasovi` da se za zapadni Balkan priprema `neka vrsta balkanske EFTA-e ili CEFTA-e`.


Govoreći o izazovima za evropsku integraciju Srbije u 2006. godini, Miščević je pomenula i najavljeno preispitivanje politike proširenja EU u narednoj godini.


Tanja Miščević je kao najveće izazove navela budućnost odnosa Srbije i Crne Gore, zatim pregovore o statusu Kosova i tehničku spremnost Srbije da ispuni preuzete obaveze.


Iako proces pregovora o statusu Kosova nije direktno vezan za pregovore sa EU, za poziciju Beograda biće veoma važno da ima konstruktivan stav i efikasno učestvuje u pronalaženju rešenja za Kosovo, objasnila je ona.


Ishod referenduma u Crnoj Gori takođe može da nanese štetu pregovorima za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer, u slučaju da se Crnogorci opredele za nezavisnost, pregovori će biti zaustavljeni da bi evropski pregovarači tražili novi mandat od Evropske komisije, `a svako zaustavljanje stvara prostor za novo uslovljavanje`.