Uspešno okončana prva runda pregovora

22. decembar 2005. |

BEOGRAD, 22. decembar 2005. (FoNet) – Potpredsednik republičke vlade i šef Pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Miroljub Labus izjavio je danas da je zadovoljan prvom rundom pregovora sa EU o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer je Srbija, kao je rekao, pokazala da ima administrativne kapacitete za vođenje pregovora.

Labus je na brifingu za novinare, posvećenom prvoj rundi tehničkih pregovora sa predstavnicima Evropske komisije, koji su organizovale Kancelarija za pridruživanje EU i Fondacija Konrad Adenauer, rekao da će Srbija do 21. januara definisati ponudu rokova za liberalizaciju trgovine industrijskim proizvodima za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Prva ponuda za liberalizaciju poljoprivrednih proizvoda biće poslata Briselu do kraja januara, izjavio je Labus. On je poručio da će tehnički pregovori sa EU biti nastavljeni u februaru, `ako druge okolnosti budu u redu`.

`Ne treba da nas plaši liberalizacija trgovine sa Evropom`, rekao je Labus.

Izjavio je da je za stvaranje slobodne zone trgovine sa EU potrebno prilagoditi 80 odsto poljoprivrednih proizvoda, dok se 20 odsto može štititi.

Pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Duško Lopandić rekao je da će se tokom pregovora sa predstavnicima Evropske komisije dogovarati dinamika kako doći do nulte stope carina na uvoz industrijskih proizvoda.

Lopandić je izjavio da je proces liberalizacije trgovine sa EU povezan sa ulaskom Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goran Živkov rekao je da će Srbija najviše štititi carine u sektorima stočarstva i proizvodnje voća i povrća i da će tu period prilagođavanja biti najduži.

Živkov je izjavio da Srbija ima najvišu stopu carinske zaštite u regionu, koja u proseku iznosi 21,2 odsto, dok je u Hrvatskoj 10,4 odsto, a u Makedoniji 9,5 odsto.

Srbija će u ovoj godini ostvariti suficit u izvozu poljoprivrednih proizvoda od oko 250 miliona dolara, rekao je Živkov i istakao da će ukupan izvoz do kraja godine biti veći od milijardu dolara.