Labus: Bez saradnje sa Hagom nema pregovora sa EU

20. decembar 2005. |

BEOGRAD, 20. decembra 2005. - Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da su predstavnici Evropske unije (EU) upozorili da sledeće runde pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju neće biti ukoliko se ne ostvari puna saradnja sa Haškim tribunalom, prenosi agencija Beta.

Naveo je da su današnji pregovori bili tehnički sa jasnom političkom porukom i dodao da se nada da će svi shvatiti tu poruku.

Šef pregovaračkog tima Evropske komisije Tereza Sobietski rekla je da je pitanje saradnje sa Haškim tribunalom važno i dodala da očekuje akciju Vlade Srbije kako bi se što pre okončao nezavršen posao i nastavili pregovori.

Ona je istakla da takva pitanja iz prošlosti opterećuju Vladu Srbije, EU i strane investitore.

Govoreći o današnjim razgovorima, Tereza Sobietski je rekla da se govorilo o opštim smernicama, kao i o stvaranju zone slobodne trgovine između EU i SCG.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske intergacije Crne Gore Gordana Đurović rekla je da je zadovljna današnjim razgovorima i da su očekivanja u potpunosti ispunjena. Izrazila je nadu da će predstavnici Evropska komisije u januaru posetiti Podogoricu kako bi pomogli u pripremi važnih dokumenata za sledeću rundu tehničkih pregovora.