Počinje najvažniji deo pregovora

19. decembar 2005. |

BEOGRAD, 19. decembar 2005. - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević najavila je u izjavi FoNetu da 20. i 21. decembra počinju pregovori o suštinskom delu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji se odnosi na liberalizaciju trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

Tanja Miščević je rekla da će to biti prva tehnička runda pregovora i precizirala da je drugi dan pregovora posvećen pojedinačnim aneksima sporazuma, koji se odnose na liberalizaciju trgovine.

`Tada ćemo prvi put pregovarati koristeći princip dvostrukog koloseka`, istakla je Tanja Miščević i dodala da će pregovarači iz Srbije predstavnicima Evropske komisije predstaviti liste na kojima se nalaze desetine hiljada proizvoda koji su definisani kao neosetljivi, osetljivi i veoma osetljivi.

Prema rečima Tanje Miščević, pregovarači će predstavnicima Brisela objasniti kako su proizvodi definisani u tri kategorije, otvoriti raspravu o rokovima u kojima će doći do liberalizacije trgovine i o tome kakav će to efekat imati na unutrašnje tržište i na unutrašnji ekonomski razvoj.

Tanja Miščević je istakla da su naši pregovarači potpuno spremni da predlože rokove kada bi trebalo da dođe do potpunog ukidanja carina, kao i tempo snižavanja carina za osetljive i veoma osetljive proizvode i dodala da treba videti šta o tome misle predstavnici Evropske komisije.

Ona je precizirala da će stupanjem privremenog sporazuma na snagu, ukoliko se pregovori o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju završe u predviđenom roku do novembra naredne godine, u januaru 2007. godine za popriličan broj roba koje se svrstavaju u kategoriju neosetljivih carina biti momentalno skinuta.

Tanja Miščević je objasnila da su neosetljivi proizvodi oni koje Srbija ne proizvodi, niti ima nameru da proizvodi, dok su osetljivi i veoma osetljivi proizvodi oni čija carina iznosi od 15 do 30 odsto, `plus, kada je pravljena pregovaračka pozicija išlo se od robe do robe da bi se zaista ustanovilo da li je potrebna zaštita na određeni proizvod ili je moguće tu zaštitu u jednom momentu smanjiti`.

Prema rečima Tanje Miščević, ne postoje najave iz Brisela da će prva runda pregovora biti odložena zbog negativnog izveštaja glavnog tužioca Tribunala u Hagu Karle del Ponte pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tanja Miščević je rekla da suspenzija pregovora zbog nesaradnje SCG sa Hagom zavisi od političke odluke unutar EU.

`Za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prvi i osnovni uslov je puna saradnja sa Haškim tribunalom i to je nedvosmisleno`, zaključila je Tanja Miščević.