Održan VI forum o položaju nacionalnih zajednica

07. decembar 2005. |

Novi Pazar, 7. decembar 2005 - Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava realizovao je šesti forum na temu `Primena Okvirne konvencije i položaj nacionalnih zajednicau multietničkim sredinama`.

Prethodne, veoma uspješne sesije ovog foruma održane u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, rezultirale su donošenjem niza preporuka i zaključaka za rješavanje identifikovanih problema u ovim sredinama. U situacijama u kojim nema dovoljno stručnog potencijala neophodno je angažovanjeprovjerenih stručnjaka sa strane. Dat je čitav niz korisnih prijedloga o metodama prevazilaženja pojedinih problema, sve sciljemda se poboljša sveukupno stanje na ovom prostoru. Stim prijedlozima na adekvatan način blagovremeno će biti upoznatesvenadležne instance koje mogu pomoći na tom polju.

Postojičitav niz problema u ovojsredini koji mogu imati neželjene posljedice po ukupno stanje («govor mržnje» u medijima, incidenti na sportskim susretima, ispisivanje nacionalističkih parola i grafita, pojedine neodmjerene izjave političara i slično). Na takve pojave mora seblagovremeno reagovati kako bi se izbjegle neželjene komplikacije i mogući rast tenzija.

Ovaj značajni skup, koji Sandžački odbor organizuje uz podršku Švedskog helsinškog komiteta, okupio je ponovo veliki broj predstavnika javnog i političkog života ove sredine, predstavnike nevladinih organizacija i medija. Ovo okupljanjebilo jejoš jedna potvrda iskrenog nastojanja da se o svim problemima i specifičnostima kreativno i konstruktivno razgovara u tolerantnom duhu, u atmosferi međusobnog uvažavanja i povjerenja, navodi se u saopštenju Sandžačkog odboraza zaštitu ljudskih prava.