Savet EU: Otvaranje pregovora rezultat reformi u SCG

12. decembar 2005. |

BRISEL, 12. decembar 2005. (FoNet) - Savet ministara inostranih poslova Evropske unije pozdravio je danas otvaranje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, ali je naglasio i neophodnost potpune saradnje državne zajednice sa Haškim tribunalom.

U zaključcima sa sastanka ministara EU se navodi da je otvaranje pregovora sa SCG posledica sprovedenih reformi, ali da su u narednom periodu potrebni novi napori, posebno u reformisanju zakonodavstva, jačanju administrativnih kapaciteta, efikasne primene Ustavne povelje i potpune saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Savet ministara EU je pružio svoju punu podršku specijalnom izaslaniku UN u pregovorima o budućem statusu Kosova Martiju Ahtisariju.

Savet je potvrdio i svoju odlučnost da učestvuje u pregovorima o budućnosti Kosova, preko svog izaslanika Štefana Lenea.

U zaključku koji se odnosi na Kosovo, Savet je naglasio da paralelno treba raditi na primeni standarda, a posebno da privremene institucije Kosova moraju da učine napredak u poštovanju ljudskih prava, zaštiti manjinskih zajednica, stvaranju uslova za povratak i uslova za zaštitu kulturne i crkvene baštine.

Savet ministara EU pozdravio je zajednički izveštaj visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost i Evropske komisije o budućoj ulozi EU na Kosovu. Zatraženo da i ubuduće, zajedno sa drugim međunarodnim faktorima, prate razvoj situacije u oblastima policije, vladavine prava, ekonomskog razvoja, podstiču evropsku perspektivu Kosova i informišu organe Saveta kako bi se osigurala pravovremena uloga EU na Kosovu