Članstvo u EU najbolji put za Srbiju

09. decembar 2005. |

BEOGRAD, 9. decembar 2005. (FoNet) - Ambasador Nemačke u Beogradu Andreas Cobel izjavio je danas da će, posle hapšenja penzionisanog hrvatskog generala Ante Gotovine, optuženog za ratne zločine, pritisak međunarodne zajednice na Srbiju biti povećan, a njeno strpljenje kratkoročno, što može imati posledice na proces pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Cobel je na radnom doručku sa novinarima, koji organizuju Kancelarija Vlade Srbije za pridruženje EU i Fondacija Konrad Adenauer, rekao da ne želi da govori o rokovima, ali da je Evropska komisija jasno stavila do znanja da pregovori u svakom trenutku mogu biti suspendovani.

Govoreći o referendumu u Crnoj Gori, Cobel je izjavio da vlada u Podgorici ima pravo da održi referendum o državnom statusu, ali da Nemačka ima rezerve što se tiče nezavisnosti te članice državne zajednice.

`Vlada Crne Gore za svoju odluku treba da sačeka odluku Venecijanske komisije i da onda vodi računa o interesima Crne Gore, ali i državne zajednice`, izjavio je Cobel.

Prema njegovim rečima, sledeća godina će biti važna, jer će se razgovarati i o budućnosti Kosova.

Cobel je izjavio da će specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari učiniti sve kako bi se došlo do kompromisa prihvatljivog za obe strane.

Budući status Kosova moraju ispregovarati Vlada Srbije, kosovski Srbi i kosovski Albanci, uz pomoć Ahtisarija, s tim što zvanični Beograd treba više pažnje da obrati na interese Srba na Kosovu, ocenio je Cobel.

On je rekao da je članstvo u EU najbolji put za Srbiju, jer će doprineti njenoj modernizaciji i demokratizaciji.

Vitalni interes nove nemačke vlade je stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, jer je Nemačka jedna od prvih zemalja koja bi bila pogođena talasom izbeglica u slučaju nestabilnosti, izjavio je Cobel.

Cobel je izrazio nadu da će do kraja 2006. godine biti rešena tri problema - da će svi optuženi za ratne zločine biti u Hagu, da će se pronaći `sporazumno rešenje` za državni status Crne Gore i postići `održiv kompromis` za Kosovo, tako da bi, kada početkom 2007. preuzme predsedavanje EU, Nemačka mogla da radi na približavanju SCG Uniji i na tome da `ljudi ovde bolje žive`.